Quantcast

Ispanija suteiks malonę devyniems kalinamiems katalonų separatistams

Ispanijos vyriausybė antradienį suteiks malonę devyniems katalonų separatistams, nuteistiems kalėti dėl nesėkmingo 2017 metų bandymo paskelbti Katalonijos nepriklausomybę, pirmadienį pranešė premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas).

„Atsižvelgdamas į šios konstitucijos atlaidumo dvasią, rytoj pasiūlysiu kabinetui pritarti malonės suteikimui“, – sakė P. Sanchezas, sakydamas svarbią kalbą Barselonoje.   

Premjeras sakė, kad jo kairiojo sparno vyriausybė „pasirinko susitaikymą“ ir mano, kad prieštaringai vertinamas sprendimas suteikti malonę katalonų separatistams „atvers jam kelią“.  

Prie Barselonos širdyje esančio prestižinio operos teatro „Liceu“ susirinkę dešimtys protestuotojų, daugelis kurių laikė Katalonijos separatistų vėliavas, P. Sanchezo pareiškimą palydėjo šūksniais „Amnestiją!“  

59 metų mokytojas Manelis Cantero (Manelis Kanteras) sakė, kad separatistai turi būti amnestuoti, nes „nėra už ką atleisti“.

„Mes pasinaudojome pagrindine teise“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Pastarosiomis savaitėmis P. Sanchezas siekė telkti paramą malonėms ir įrodinėjo, kad tai labai svarbu norint išeiti iš politinės aklavietės dėl Katalonijos separatistų kampanijos.

Katalonijos klausimas Ispanijos politikoje dominuoja nuo 2017-ųjų, kai šis turtingas šiaurės rytų regionas surengė uždraustą ir policijos smurto temdytą referendumą dėl nepriklausomybės.

Po referendumo buvo paskelbta neilgai gyvavusi nepriklausomybės deklaracija ir kilo viena didžiausių Ispanijos politinių krizių nuo demokratijos atkūrimo 1975-aisiais.

„Noras atleisti“

2019 metais Ispanijos Aukščiausiasis Teismas nuteisė 12 Katalonijos politikų ir aktyvistų už jų vaidmenį regionui stengiantis atsikratyti centrinės Madrido valdžios. Devyni iš jų buvo nuteisti kalėti 9–13 metų.

Ta nutartis Katalonijoje išprovokavo kelių dienų trukmės protestus Barselonoje bei kituose miestuose; per demonstracijas neretai kildavo susirėmimų su policija.

Dauguma ispanų (53 proc.) nepritaria malonės suteikimui, nors 68 proc. katalonų palaiko tokį žingsnį, rodo sociologinių tyrimų bendrovės „Ipsos“ atlikta apklausa.

Aukščiausiasis Teismas ir pagrindinės opozicijos partijos irgi pasisakė prieš malonės suteikimą.

Dešimtys tūkstančių žmonių birželio 13 dieną Madrido centre protestavo prieš vyriausybės planus pirma laiko paleisti į laisvę nuteistus separatistų lyderius.

Daugelio konservatorių nuomone, P. Sanchezas daugiausia vedamas noru išlaikyti valdžią savo rankose, kadangi jo mažumos administracija iš dalies kliaujasi katalonų separatistais priimant įstatymus nacionaliniame parlamente.

Tačiau praėjusią savaitę P. Sanchezas netikėtai sulaukė paramos siūlymui suteikti malonę iš Ispanijos pagrindinės verslo lobistinės organizacijos CEOE, nepritariančiai šiaurės rytų regiono nepriklausomybei, taip pat iš Katalonijos Katalikų Bažnyčios.

Ispanų užsienio reikalų ministrė Arancha Gonzalez Laya (Aranča Gonsales Laja) pirmadienį gynė planus paleisti separatistus ir šią iniciatyvą apibūdino kaip „visuomenės noro atleisti išraišką“.

„Grandines atrakinantis raktas“

Pasak analitikų, P. Sanchezas dabar imasi politinių lošimų dėl malonės, tikėdamasis, kad iki nacionalinių rinkimų, turinčių įvykti iki 2024 metų sausį, pavyks atitaisyti bet kokią žalą jo vyriausybės populiarumui.

„Laikui bėgant malonės atrodys anekdotinės, jei ekonomikai gerai seksis“, – sakė Madride įsikūrusio Karolio III universiteto sociologas Pablo Ferrandizas (Pablas Ferandisas).

Jis priminė, jog Ispanija yra viena „pagrindinių naudos gavėjų“ įgyvendinant Europos Sąjungos 750 mln. eurų vertės atsigavimo po koronaviruso pandemijos planą, kurio lėšos bus pradėtos skirstyti vėliau šiais metais.

Kol kas per anksti prognozuoti, ar malonės suteikimas paskatins dialogą tarp Madrido ir Katalonijos regioninės vyriausybės, kuriai nuo gegužės vadovauja nuosaikus separatistas Pere Aragonesas (Perė Aragonesas).

P. Aragonesas priklauso kairiosios pakraipos partijai ERC, vadovaujamai Oriolio Junqueraso (Oriolio Žunkeraso), atliekančio ilgiausią, 13 metų laisvės atėmimo bausmę dėl savo vaidmens per 2017 metų krizę.

„Malonės suteikimas yra svarbus elementas, grandines atveriantis raktas, nes padėtis Katalonijoje buvo visiškai užblokuota“, – sakė Barselonos autonominio universiteto politologas Oriolis Bartomeusas.

Tačiau jis perspėjo, kad „kelias nebus lengvas“, nes Katalonijos separatistai reikalauja teisės surengti referendumą dėl nepriklausomybės, kuriam P. Sanchezo vyriausybė griežtai nepritaria.

Malonės suteikimas „privers separatistus“ nesėkmingą mėginimą 2017 metais paskelbti nepriklausomybę „palikti praeityje“ ir „pasiūlyti kažką kita“, mano O. Bartomeusas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių