Quantcast

Islamiška partija netikėtai gali turėti lemiamą balsą formuojant naują Izraelio vyriausybę

Izraelio rinkimai neapsiėjo be netikėtumų, vienai konservatyviai islamiškai partijai surinkus pakankamai balsų, kad patektų į parlamentą, ir dabar jos lyderiui galint dalyvauti vyriausybės formavime.

Mansouras Abbasas (Mansuras Abasas) ir jo vadovaujama partija „Raam“ – kitaip nei kitos arabų politinės grupės – neatmetė galimybės prisijungti prie Izraelio vyriausybės.

„Mes esame pasiruošę jungtis“ su ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) stovykla arba su jo varžovais, pareiškė M. Abbasas interviu Izraelio radijui.

„Aš nesu kieno nors kišenėje“, – pabrėžė jis.

Remiantis preliminariais duomenimis, gautais trečiadienį suskaičiavus maždaug 90 proc. rinkėjų balsų, jo partija turėtų gauti penkias vietas 120 narių Knesete.

Aiškių nugalėtojų neatnešę rinkimai nepalieka B. Netanyahu ar jo varžovams kito kelio kaip pradėti ilgai trunkančias derybas dėl koalicinės vyriausybės formavimo.

Prieš metus vykusiuose rinkimuose „Raam“ priklausė arabų partijų aljansui „Jungtinis sąrašas“. Tačiau anksčiau šiais metais aljansas subyrėjo dėl ideologinių nesutarimų tarp M. Abbaso ir jo buvusių partnerių.

Konservatyvių pažiūrų M. Abbasas jau kurį laiką nesutarė su kitomis Izraelio arabų grupėmis, įskaitant turinčias komunistinių ištakų.

Kelios savaitės prieš antradienio rinkimus M. Abbasas pareiškė, kad neatsisakytų bendradarbiauti su B. Netanyahu, nors premjeras per ilgą savo politinę karjerą ne kartą demonizavo Izraelio arabus.

M. Abbasas tvirtino, kad arabų lyderių pareiga yra bendradarbiauti su tuo, kas yra valdžioje, kad susidorotų su arabų bendruomenę apėmusia nusikalstamumo epidemija.

Jokių raudonų linijų

Izraelio visuomeninio transliuotojo „Kan“ atlikta analizė rodo, kad B. Netanayhu oficialiai palaikančios partijos bendrai galėtų turėti 52 vietas parlamente, o tos, kurios norėtų nutraukti jo ilgametį vadovavimą vyriausybei – 56.

Tai reiškia, kad B. Netanyahu, siekiant užsitikrinti 61 mandato daugumą, gali tekti vienytis su buvusiu savo protežė Naftali Bennettu (Naftaliu Benetu), su kuriuo jo santykiai dabar yra pašliję, bet kuris turėtų užsitikrinti septynias vietas parlamente. Be to, jam reikėtų ir M. Abbaso paramos.

Tačiau toks aljansas būtų pasmerktas dideliems nesutarimams.

Po antradienio rinkimų į B. Netanyahu palaikančią stovyklą taip pat patenka naujas kraštutinių dešiniųjų ekstremistų aljansas „Religinis sionizmas“, kurio nariai garsėja savo antiarabiška retorika.

Galimybės B. Netanyahu sudaryti stabilią koaliciją su „Raam“ ir „Religiniu sionizmu“ atrodo menkos.

Ideologiškai susiskaldžiusiam B. Netanyahu priešininkų blokui M. Abbaso priėmimas taip pat būtų sudėtingas.

Šiam blokui priklauso Yairo Lapido (Jairo Lapido) vadovaujama pasaulietiška centristinė partija „Yesh Atid“, nuo B. Netanyahu partijos „Likud“ atskilę religiniai dešinieji ir M. Abbaso varžovai iš „Jungtinio sąrašo“.

Pasak Tel Avivo universiteto analitiko Amalo Jamalo (Amalo Džamalo), M. Abbasui nėra „jokių raudonų linijų“, ir jis gali jungtis prie tos stovyklos, kuri geriausiai atitiks jo interesus.

„Jis flirtuos su visomis partijos, bandydamas pasiekti tai, ko nori“, – sakė A. Jamalas naujienų agentūrai AFP.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių