Quantcast

Įsigaliojo ES sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai

Pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai.

Pasak Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, bankų veiklos apribojimai apima draudimą vykdyti sandorius su šia Rusijos finansų institucija.

Siekiant blokuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat bus įšaldytas visas banko turtas ES.

Ši ES oficialiajame leidinyje paskelbta priemonė laikoma tokia pat stipria, kaip ir planuojamas Rusijos finansų institucijų pašalinimas iš SWIFT tarpbankinės sistemos.

ES sankcijos kartu su Didžiojo septyneto (G7) valstybių sankcijomis reiškia, kad bus įšaldyta maždaug pusė Rusijos centrinio banko finansinių rezervų, sekmadienio vakarą pareiškė ES užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis.

Pasak ekspertų, tai reiškia, kad Rusija nebegalės, pavyzdžiui, naudoti turimų užsienio valiutos atsargų rubliui stabilizuoti.

Rusijos valiuta jau ir taip susilpnėjo, o tai sukels dar daugiau sunkumų Rusijos žmonėms.

Pasak EK, ankstesnėmis priemonėmis buvo uždrausta patekti į ES kapitalo rinkas maždaug 70 proc. Rusijos bankų sektoriaus, kuris finansavo svarbiausias valstybines įmones, įskaitant gynybos sektorių.

Ne visos Rusijos centrinio banko atsargos gali būti užblokuotos, sekmadienį sakė J. Borrellis, nes ne visos jos yra Vakarų valstybėse.

ES negali blokuoti, pavyzdžiui, Maskvoje ar Kinijoje esančių rezervų, sakė jis, pridurdamas, kad Rusija vis dažniau savo rezervus kaupia šalyse, kuriose jų negalima blokuoti.

Tikimasi, kad Rusija bus pašalinta iš SWIFT sistemos pirmadienį. ES taip pat planuoja įvesti tolesnes sankcijas Rusijos sąjungininkei Baltarusijai ir Rusijos oligarchams, verslininkams bei politikams.

ES valstybėms narėms kyla klausimų dėl Šveicarijos įsipareigojimo laikytis naujų Vakarų finansinių sankcijų, nukreiptų prieš Rusiją dėl invazijos į Ukrainą, pirmadienį agentūrai dpa sakė diplomatiniai šaltiniai.

Vienas ES diplomatas teigė, kad nesuprantama, jog šalis gali remtis neutralumu, kai ji raginama bausti už tarptautinės teisės pažeidimus.

Šveicarija, kuri nėra ES narė, užsienio politikoje jau seniai laikosi neutralumo pozicijos ir yra svarbus finansinis Rusijos pinigų centras.

Tačiau sekmadienį Šveicarijos prezidentas Ignazio Cassis netikėtai pareiškė, kad „labai tikėtina“, jog jo vyriausybė pirmadienį priims sprendimą įšaldyti šalyje esantį Rusijos turtą, pranešė Šveicarijos naujienų agentūra SDA.

Be finansinių sankcijų, nuo pirmadienio įsigaliojus naujoms priemonėms, Rusijos orlaiviams uždrausta skristi ES oro erdve.

Naujausios sankcijos taikomos ne tik Rusijos oro bendrovių, tokių kaip „Aeroflot“, bet ir privatiems oligarchų lėktuvams, sekmadienį „Twitter“ tinkle pranešė C. von der Leyen.

Atskiros ES valstybės narės jau anksčiau buvo įvedusios draudimus Rusijos orlaiviams. Dabar ES lygmens sprendimas reiškia didžiulę žemyno dangaus blokadą Maskvai.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras Ukrainojesankcijoscentrinis bankasskrydžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių