Quantcast

Išėjo su griausmu

Antru bandymu Ukrainos Aukščiausioji Rada vakar atstatydino parlamento pirmininką. Šis sprendimas pakurstė deputatų muštynes.

Paleido į darbą kumščius

Aukščiausiosios Rados deputatai vakar iš pradžių laikinai nušalino parlamento pirmininką Arsenijų Jaceniuką, o praėjus kelioms valandoms atstatydino. Už tokį sprendimą balsavo 233 deputatai iš 350. A.Jaceniuko atsistatydinimą palaikė opozicinė Regionų partija, komunistai, Volodymyro Lytvyno blokas ir dalis proprezidentinio susivienijimo "Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna" (MU-LS) narių. Iš Julijos Tymošenko bloko narių už balsavo tik vienas.

Parlamento sprendimas pakurstė J.Tymošenko bloko ir opozicinės Regionų partijos deputatų muštynes. Premjerės šalininkai užblokavo balsavimo sistemą, ir dėl to kilo ginčas. Įsikarščiavę deputatai paleido į darbą kumščius ir išdaužė stiklą, už kurio yra balsavimo kompiuterinė įranga. Paskui parlamentarai užblokavo posėdžių salės tribūną ir Aukščiausiosios Rados prezidiumą.

Įžvelgia grėsmę demokratijai

Jokiai partijai nepriklausantis A.Jaceniukas buvo išrinktas parlamento pirmininku pagal susivienijimo MU-LS kvotą. Jis parašė atsistatydinimo prašymą, kai proprezidentinis susivienijimas pareiškė, kad pasitraukia iš koalicijos su J.Tymošenko bloku.
"Dėl to, kas įvyko, nėra jokios tragedijos, – po vakarykščio balsavimo sakė A.Jaceniukas. – Buvau atleistas, kad sugrįžčiau, bet jau ne čia."

Dabar politikas ketina kurti savo politinę partiją. "Mūsų pagrindinė užduotis – neleisti palaidoti Ukrainos demokratijos, kaip buvo palaidotas parlamentas", – pareiškė A.Jaceniukas.

Kam prezidentas atidėjo rinkimus?

Rugsėjį žlugus "oranžinei" koalicijai, prezidentas Viktoras Juščenka spalį paleido Aukščiausiąją Radą ir paskelbė pirmalaikius parlamento rinkimus. Jie turėjo vykti gruodį, bet šią savaitę prezidentas nusprendė balsavimą atidėti.

"Būtų neprotinga rengti rinkimus per metų gale vyksiančias šventes, – savo sprendimą paaiškino V.Juščenka. – Padarysim viską, kad priimtume kovos su krize priemonių paketą ir patvirtintume 2009 m. biudžetą, į kurį bus įtrauktas pirmalaikių rinkimų finansavimas."

Apžvalgininkai teigia, kad rinkimų perkėlimas į kitų metų pradžią galėtų padėti V.Juščenkai nusmukdyti J.Tymošenko populiarumą ir suversti ant jos pečių atsakomybę už ekonominę krizę.

"V.Juščenka nusprendė palaukti, kol krizė apkramtys J.Tymošenko populiarumą, – sakė politikos apžvalgininkas Volodymyras Fesenka, vadovaujantis Kijeve įsikūrusiam politinių tyrimų centrui "Penta". – Jis mėgins save pavaizduoti kaip profesionalų ekonomistą ir suvers visus rūpesčius J.Tymošenko".


Šiame straipsnyje: isejo su griausmu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Įdomu kas dėsis mūsų Seime po dabartinių rinkimų?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių