Quantcast

Irano atstovas teigiamai įvertinto susitikimą Vienoje dėl branduolinio susitarimo

  • Teksto dydis:

Irano užsienio reikalų viceministras Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis), sekmadienį kalbėdamas su žurnalistais, teigiamai įvertino šiandien Vienoje įvykusi susitikimą dėl Irano branduolinio susitarimo.

Jo teigimu, „susitikimas buvo konstruktyvus, tačiau ne visas problemas pavyko išspręsti“. Pasako jo, Teheranas ir toliau mažins savo įsipareigojimus pagal vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (JCPOA) tol, kol Irano interesai nebus apginti.

Anksčiau buvo pranešta, kad susitikimo Vienoje metu Irano atstovas su JCPOA dalyviais aptarė Irano tanklaivio sulaikymą Gibraltare ir tai, kaip Europos šalys vykdo JCPOA sąlygas.

Sekmadienį Vienoje įvyko neformalūs susitikimai įvairiais lygiais, o taip pat Rusijos, Kinijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Irano politinių direktorių lygio susitikimas. Susitikimui ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) vardu pirmininkavo Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) generalinė sekretorė Helga Schmid (Helga Šmit).

Irano branduoliniam susitarimui vis dar įsipareigojusių Europos, Kinijos ir Rusijos atstovai sekmadienį Vienoje susitikto su Irano atstovu aptarti galimybes išgelbėti sutartį.

Iranas neseniai viršijo urano sodrinimo ribas, nustatytas 2015 metų susitarime, teigdamas, kad šie žingsniai gali būti sustabdyti, jeigu kitos susitarimą pasirašiusios šalys – Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Kinija, Rusija ir Europos Sąjunga – sugalvos pakankamai ekonominių paskatų kompensuoti Jungtinių Valstijų sankcijas, kurias prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vėl įvedė jo šaliai pasitraukus iš susitarimo.

Jungtinės Valstijos taip pat padidino ir savo karinį buvimą regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pasidarys atominę bombą ir nebijos nieko. Kaip Kimas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių