Quantcast

Iranas reikalauja, kad JAV sumokėtų 4 mlrd. dolerių už mokslininkų nužudymą

Irano teismas ketvirtadienį nusprendė, kad Vašingtonas turi sumokėti 4 mlrd. JAV dolerių (3,8 mlrd. eurų) kompensaciją pastaraisiais metais nužudytų branduolinės fizikos mokslininkų šeimoms, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Iranas kaltina Jungtines Valstijas ir Izraelį dėl virtinės svarbių asmenų nužudymo, įskaitant 2020 metų lapkritį įvykdytą branduolinės fizikos mokslininko Mohseno Fakhrizadeh (Mohseno Fachrizados) žmogžudystę.

Irano teismas ketvirtadienį, remdamasis baudžiamųjų bylų tyrimais ir Izraelio pareigūnų komentarais, pareiškė, kad „akivaizdu, jog sionistinis režimas įvykdė nusikaltimą“ – nužudė Irano mokslininkus, sakoma valstybinės naujienų agentūros IRNA paskelbtoje nuosprendžio kopijoje.

Vašingtonas „tiesiogiai ir netiesiogiai“ remia Izraelį, todėl „JAV yra atsakingos už visus veiksmus, įskaitant pagalbą, paramą ir teroro aktų, nukreiptų prieš Irano mokslininkus, vykdymą“, priduriama nuosprendyje.

Tarp kaltinamųjų yra JAV vyriausybė, buvę prezidentai Barackas Obama (Barkas Obama) ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), taip pat kiti aukšto rango amerikiečių pareigūnai.

M. Fakhrizadeh, kuris šio tūkstantmečio pradžioje įsteigė šiitiškos respublikos karinę branduolinę programą, 2020 metų lapkritį buvo mirtinai sužeistas, užpuolikams apšaudžius mokslininko automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano. Dėl šio incidento Iranas apkaltino Izraelį.

Dar du branduolinės fizikos mokslininkai – Majidas Shahriari (Madžidas Šahriaris) ir Fereydoonas Abbasi Davani (Fereidunas Abasis Davanis) – tapo dviejų išpuolių taikiniais 2010 metais, per kuriuos vienas žuvo ir vienas buvo sužeistas.

Ketvirtadienio nuosprendis gali padidinti įtampą tarp Teherano ir Vakarų, kai derybos dėl 2015 metų Irano ir pasaulio galybių branduolinio susitarimo atkūrimo yra atsidūrusios aklavietėje.

Derybos yra įstrigusios nuo kovo mėnesio dėl esminių JAV ir Irano nesutarimų, įskaitant Teherano reikalavimą, kad Vašingtonas iš juodojo teroristinių organizacijų sąrašo išbrauktų įtakingą Irano Revoliucinę gvardiją.

Iranas 2015 metais sudarė susitarimą su pasaulio galiomis dėl jo branduolinės veiklos apribojimo mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą, bet susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal susitarimą, vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vidurinį piršta babuinu teroristams musliams

taigi

taigi portretas
siandien visi mastants zmones mato ir supranta koks kapitalistynis /geris/ laukia visu pritarianciu ju banditiskam valdymui kuriant savo gerove kitu saskaita tai isiteisine banditai ir jausdami savo valdmo pabaiga ciniskai nesislepdami tyciojasi is tautu jas engdami ir naikindami======

JANKIAI , ar g i r d i t e , kokį nusikaltimą įvykdėte,

JANKIAI , ar g i r d i t e , kokį nusikaltimą įvykdėte, portretas
tai "demokratija" , kurią bandote į d i e g t i visame PASAULYJE.--Demonstruojate b a n d i t i š k ą GYVENSENĄ žudydami KITUS, tačiau taip ilgai gyventi n e p a v y k s , tokių ERA baigėsi.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių