Quantcast

Iranas pradėjo sodrinti uraną iki 5 procentų

Iranas šeštadienį paskelbė pradėjęs sodrinti uraną iki 5 procentų, o šis žingsnis žymi dar didesnį atotrūkį nuo 2015 metų branduolinio susitarimo su galingosiomis šalimis, atsidūrusio ties iširimo riba.

Vadinamasis Bendrasis išsamių veiksmų planas (JCPOA) numato, kad šiitiška respublika gali sodrinti uraną iki 3,67 procento, bet Teheranas paskelbė nebesilaikysiantis šio apribojimo, Vašingtonui praeitais metais pasitraukus iš daugiašalio susitarimo ir sugrąžinus Iranui taikytas griežtas ekonomines sankcijas.

„Remdamiesi savo poreikiais ir tuo, kas mums buvo įsakyta, šiuo metu gaminame [iki] penkių procentų“ prisodrintą uraną, sakė Irano atominės energetikos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi (Behruzas Kamalvandis).

Pasak jo, Iranas turi „pajėgumų gaminti iki 5 proc., 20 proc., 60 proc. arba bet kokio procentinio lygio“ prisodrintą uraną. Šį teiginį Teheranas neretai kartoja.

Urano sodrinimas yra jautrus procesas, leidžiantis pasigaminti kuro atominėms jėgainėms. Vis dėlto itin smarkiai prisodrintas uranas gali būti naudojamas kaip branduolinių užtaisų skilioji medžiaga.

Dabartinis 5 proc. sodrinimo lygis viršija JCPOA nustatytą apribojimą, bet yra mažesnis nei 20 proc. uraną, kurį šiitiška respublika anksčiau gamindavo. Tuo metu branduoliniams užtaisams reikalingas ne mažiau kaip iki 90 proc. prisodrintas uranas.

Iranas anksčiau šią savaitę paskelbė ketvirtąjį įsipareigojimų pagal JCPOA mažinimo etapą ir ketvirtadienį atnaujino urano sodrinimą Fordo požeminiame branduoliniame komplekse į pietus nuo Teherano.

Iki šiol Iranas sodrino uraną kitame, Natanzo komplekse.

Teheranas pabrėžia, kad priemonės, kurių jis dabar imasi, galėtų būti greitai atšauktos, jeigu sutarties tebesilaikančios šalys Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – rastų būdą JAV sankcijoms apeiti.

Liepos 1-ąją Iranas paskelbė nebesilaikysiantis apribojimo, leidžiančio jam turėti ne daugiau kaip 300 kg prisodrinto urano. Dar po savaitės Teheranas informavo viršijęs jo urano atsargoms įvestus suvaržymus.

Rugsėjo 7-ąją buvo pranešta apie trečiąjį žingsnį – kad bus pradėtos naudoti pažangesnės centrifugos, leidžiančios uraną sodrinti sparčiau ir iki aukštesnio lygio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
rusai nebijo nes jie ir dave visas technologijas ir tikisi kad ju tai nelies pades kokie ateiviai juk ju pagr ruporas A Tiuniaev uztildytas nes perdaug /prifantazavo/su purvais sumaises kinus ir siam vunderakademikui ir rasytojui neisejo i gera ir sedi kaip pele po sluota ........

...

... portretas
O kada Lietuva pradės?.. :s

Tai

Tai portretas
Ne Iranas sutarti nutrauke. Kaip visada patys muša patys verkia. Gegemono niekas nebesupranta
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių