Quantcast

Iranas paskyrė dar vieną mirties bausmę dėl protestų 

  • Teksto dydis:

Iranas nuteisė dar vieną vyrą mirties bausme dėl protestų, kuriuos išprovokavo Mahsos Amini mirtis areštinėje, antradienį pranešė teismai.

Islamo respubliką apėmė neramumai po to, kai rugsėjo 16 dieną mirė 22 metų M. Amini, suimta už tai, kad tariamai pažeidė griežtą Irano moterų aprangos kodą.

Javadas Rouhi (Džavadas Rouhis) buvo nuteistas mirties bausme dėl kaltinimų „pagedimu Žemėje“, pranešė teismų naujienų svetainė „Mizan Online“. Pagal Irano įstatymus tai yra nusikaltimas ir už jį baudžiama mirtimi.

Šis nuosprendis, kurį dar galima apskųsti apeliacine tvarka, reiškia, kad iš viso dėl protestų teismai nuteisė mirties bausme 18 žmonių.

J. Rouhi buvo pripažintas kaltu dėl „vadovavimo riaušininkų grupei“, „žmonių kurstymo kelti nesaugumo jausmą“ ir „apostazės išniekinant Koraną ir jį sudeginant“, pranešė „Mizan Online“.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl „turto padeginėjimo ir niokojimo tokiu būdu, kuris smarkiai sutrikdė šalies viešąją tvarką ir saugumą“.

Irano valdžios institucijos teigia, kad per protestus, kuriuos dažniausiai vadina riaušėmis, žuvo šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, o tūkstančiai buvo suimti.

Teheranas kaltina nedraugiškas šalis ir opozicijos grupes kurstant neramumus.

Jau įvykdytos keturios egzekucijos, o šešių myriop pasmerktų asmenų bylos nagrinėjamos iš naujo.

Londone įsikūrusios teisių gynimo grupės „Amnesty International“ duomenimis, pagal mirties bausmės taikymą Iranas nusileidžia tik Kinijai – 2021 metais mirties bausmė įvykdyta mažiausiai 314 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių