Quantcast

Iranas padidino pažangių urano sodrinimo centrifugų skaičių

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) patvirtino, kad Iranas dvigubai padidino tam tikrų pažangių urano sodrinimo centrifugų skaičių, kai 2015 metais pasiektam daugiašaliam susitarimui dėl Irano branduolinės programos vis labiau gresia žlugimas.

TATENA inspektoriai sekmadienį patvirtino, kad Irano urano sodrinimo gamykloje Natanze instaliuotos 22 IR-4 tipo centrifugos. Pasak TATENA atstovo Fredriko Dahlo, skaičius padidintas nuo 11 tokių centrifugų, buvusių šioje gamykloje pastaruosius kelis mėnesius. Kaip teigiama, kito tipo centrifugų skaičius liko beveik tas pats.

Naujos Irano pastangos tobulinti sodrinimo technologijas gali galiausiai padėti Iranui greičiau sukaupti labiau prisodrinto urano atsargas.

2015 metais pasiekus Irano branduolinį susitarimą, buvo nustatyti griežti apribojimai Irano urano gamybai, kuris gali būti naudojamas kaip kuras elektrinėse arba kovinių galvučių užpildas. Mainais Iranui buvo sušvelnintos ekonominės sankcijos, tačiau 2018 metais JAV pasitraukė iš daugiašalio susitarimo ir atnaujino Iranui griežtas sankcijas.

Europos šalys, kurios nepritarė JAV pasitraukimui iš susitarimo, bandė padėti Iranui apeiti JAV sankcijas ir išsaugoti branduolinį susitarimą, bet Iranas teigia, kad iki šiol buvo dedamos nepakankamos pastangos.

Pastaraisiais mėnesiais Iranas pradėjo laipsniškai atsisakyti įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hopas

Hopas portretas
Tai ka, visi lauks, kol dar vieni teroristai pasigamins branduolines raketas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių