Quantcast

Iranas iškvietė britų ambasadorių dėl pareiškimų apie M. Amini mirtį: vadina juos įkyriais

Iranas pranešė, kad trečiadienį iškvietė Jungtinės Karalystės ambasadorių Simoną Shercliffą (Saimoną Šerklifą) išreikšti protesto dėl jo neva „įkyrių pareiškimų“ apie neramumus, išprovokuotus kurdės Mahsos Amini mirties.

Protestų banga šalyje kilo po to, kai rugsėjo 16-ąją mirė 22 metų Irano kurdė M. Amini. Prieš mirtį ji buvo sulaikyta Teherano moralės policijos už tariamą Islamo respublikos griežto aprangos kodo nesilaikymą.

Dėl smurto šalies gatvėse žuvo dešimtys žmonių, daugiausia protestuotojai, bet tarp jų yra ir saugumo pajėgų narių.

Irano užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Teheranas „atmeta ir griežtai smerkia Britanijos užsienio reikalų ministerijos kišimąsi į Irano vidaus reikalus imantis netikrų ir provokuojančių interpretacijų“.

„Deja, skelbdama vienašališkus ir selektyvius pareiškimus Britanijos pusė parodo, kad prisideda prie Britanijoje veikiančių ir prieš Irano Islamo Respubliką nusiteikusių priešų scenarijų“, – priduriama pranešime.

„Iranas svarstys galimus atsako variantus į bet kokius Britanijos netradicinius veiksmus“, – sakė ministerija ir pridūrė, kad protestą pareiškė antradienį.

Pirmadienį JK užsienio reikalų ministerija išsikvietė aukšto rango Irano diplomatą į Londoną tam, kad sukritikuotų Irano valdžios elgesį su protestuojančiais asmenimis.

„Saugumo pajėgų smurtas prieš protestuotojus yra tikrai šokiruojantis“, – teigė JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis).

„Mes ir toliau dirbsime su savo partneriais, kad Irano valdžios institucijos atsakytų už akivaizdžius žmogaus teisių pažeidimus“, – sakė J. Cleverly. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių