Quantcast

Irako premjeras ir JAV valstybės sekretorius aptarė dronų atakas prieš Saudo Arabiją

Irako premjeras savaitgalio dronų atakas prieš Saudo Arabijos naftos objektus telefonu aptarė su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėju), pirmadienį paskelbė premjero biuras ir pabrėžė, kad Irakas su atakomis nėra susijęs.

Atsakomybę už atakas prieš du svarbius naftos objektus prisiėmė Jemene veikiančių husių sukilėlių pajėgos, bet JAV paneigė, kad jos buvo surengtos iš šios karo draskomos šalies.

Kai kurie JAV pareigūnai aiškinasi, ar atakos galėjo būti organizuotos iš Irako arba Irano, bet Irakas sekmadienį paneigė, kad jo teritorija buvo pasinaudota šiems smūgiams suduoti.

Pirmadienį premjeras Adelis Abdel Mahdi (Adelis Abdel Mahdis) M. Pompeo sakė, kad Bagdado tikslas yra „neleisti naudotis Irako teritorija rengiant atakas prieš bet kurią kaimyninę, brolišką ar draugišką šalį“.

Kaip nurodoma premjero biuro pareiškime, M. Pompeo sakė A. Abdel Mahdi, jog JAV surinkta informacija patvirtina, kad Irako teritorija per naujausias atakas nebuvo pasinaudota.

Irake veikia kelios Irano remiamos ginkluotos ir sukarintos grupuotės, tad šalis atsidūrė keblioje padėtyje, augant įtampai tarp jos dviejų pagrindinių rėmėjų Teherano ir Vašingtono.

Irakas ragino neleisti, kad į jo teritoriją išplistų JAV ir Irano priešprieša. Iranas yra kaltinamas virtine atakų prieš laivybą strateginę reikšmę turinčiuose Persijos įlankos vandenyse.

Tačiau Izraeliui priskiriami reidai prieš Irako šiitų sukarintų grupuočių, kurios yra siejamos su Iranu, bazes išprovokavo nuogąstavimus dėl eskalacijos.

Karinių pasekmių kol kas nebuvo, bet šie smūgiai padidino įtampą tarp proiranietiškų ir proamerikietiškų frakcijų Irako politikos scenoje.

Bagdadas neseniai ėmė taisyti santykius su svarbia JAV sąjungininke Saudo Arabija ir dėl to sunerimo Iranas.

Rijadas paskelbė, kad spalio viduryje bus vėl atidarytas svarbus sienos su Iraku postas, kuris buvo uždarytas beveik tris dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patys

patys portretas
musa patys rekia juk tai zydiskas metodas .....

Budelis

Budelis portretas
Kaltininkai turi buti ziauriai nubausti!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių