Quantcast

Indas N. Modi paskutiniame rinkimų etape skelbia „motinos ir sūnaus vyriausybės“ galą

Favoritu varžybose dėl Indijos premjero posto laikomas Narendra Modi (Narendra Modis) paskelbė „motinos ir sūnaus vyriausybės“ galą, kai trečiadienį atidavė balsą savo partijos bastione, vykstant paskutiniam rinkimų maratono etapui.

Rinkėjai nuo pat ankstyvo ryto laukė eilėse 89 apygardose devyniose valstijose ir teritorijose, kur vyko paskutinis didžiausių pasaulyje rinkimų etapas. Rinkimų rezultatai turi būti paskelbti gegužės 16 dieną.

Griežtosios linijos hinduistų nacionalistų lyderis N.Modi balsavo Ahmedabado mieste savo valstijoje Gudžarate, o paskui padarė rašalu pažymėto savo piršto asmeninukę ir džiūgaujančiai miniai parodė partijos simbolį – lotoso žiedą.

„Išanalizavęs rinkimų procesą ir ligšiolinę rinkėjo nuomonę, galiu pasakyti, kad šį kartą niekas negali išgelbėti motinos ir sūnaus vyriausybės ... Į valdžią ateis stipri vyriausybė“, – sakė N.Modi, kuris visas vilkėjo baltai.

Dešimtmetį valdanti Kongreso partija, kuriai vadovauja Sonia Gandhi (Sonia Gandi) ir jos sūnus Rahulas, kaip prognozuojama, pralaimės rinkimus atsigaunančiai opozicinei N.Modi partijai „Bharatiya Janata“ (BJP).

Kongreso rinkimų kampanijai blaškantis vadovauti garsiausios Indijos politinės dinastijos kontrpuolimui atėjo kita Gandhi atstovė, Rahulo sesuo Priyanka (Prijanka).

Kampanijai darantis vis piktesnei, Priyanka šią savaitę kovą su N.Modi ir BJP pavadino kova už Indijos, kuri konstituciškai yra pasaulietinė valstybė, nors gyventojų daugumą joje sudaro hinduistai, „širdį“.

N.Modi yra laikomas itin skaldančia figūra – dėl hinduistinės nacionalistinės retorikos ir to, kad 2002 metais Gudžarate skubiai nepažabojo kruvinų riaušių prieš musulmonus. Tada jis buvo tos klestinčios Vakarų Indijos valstijos vyriausiasis ministras.

Maždaug 140 mln. žmonių gali balsuoti šį trečiadienį – N.Modi Gudžarate ir tokiose rinkimams svarbiose valstijose kaip Biharas ir Utar Pradešas, kuris, pavyzdžiui, siunčia 80 deputatų į 543 vietų Indijos parlamentą.

Saugumas buvo labai sustiprintas Šrinagare – pagrindiniame mieste ginčijamame Indijos Kašmyre, kur separatistų lyderiai ragino boikotuoti balsavimą, o kovotojai grasino smurtu tiems, kas eis į rinkimų apylinkes.

Šimtai policininkų ir sukarintų pajėgų narių patruliavo Šrinagaro gatvėse, kurios daugiausia buvo tuščios, neskaitant saujelės rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių