Quantcast

Ilgos rinkimų istorijos pabaiga: Kongresas patvirtino J. Bideno pergalę

JAV Kongresas anksti ketvirtadienį patvirtino Joe Bideno rinkimų pergalę, pranešė CNN.

Respublikonas viceprezidentas Mike'as Pence'as patvirtino 306 Rinkikų kolegijos balsus už išrinktą demokratą ir 232 balsus už kadenciją baigiantį respublikonų prezidentą Donaldą Trumpą, atverdamas kelią J. Bideno inauguracijai sausio 20 dieną.

Baigiantis Kongreso sesijai M. Pence'as paskelbė, kad rezultatas „bus laikomas pakankamu“ J. Bideno pergalės paskelbimu, bet būsimosios administracijos nepasveikino. Taip baigėsi beprecedentis chaoso, smurto ir nesutarimų protrūkis po D. Trumpo šalininkų minios įsiveržimo į Kapitolijų, privertusio įstatymų leidėjus slėptis ir sutrikdžiusio rinkimų rezultatų tvirtinimo procesą.

Atstovų Rūmai ir Senatas prieš tai dar atmetė antrą prieštaravimą J. Bideno gautų rinkikų balsų patvirtinimui.

Senatas 92 balsais prieš 7 atmetė bandymą neįskaityti 20 Pensilvanijos rinkikų balsų, o tada jo pavyzdžiu pasekė Atstovų Rūmai, nors čia daugiau kaip 130 respublikonų parėmė bandymą atmesti Pensilvanijos balsus.

Dar anksčiau Atstovų Rūmai ir Senatas atmetė kai kurių respublikonų įstatymų leidėjų prieštaravimą J. Bideno pergalės Arizonoje patvirtinimui.

Prezidento rinkimų pergalių patvirtinimas paprastai būna tik formalumas, bet D. Trumpo šalininkai šia procedūra siekė pasinaudoti kaip paskutine proga išlaikyti jį valdžioje.

Senatorius Joshas Hawley prisidėjo prie dešimčių Atstovų Rūmų respublikonų prieštaravimo Pensilvanijos balsų įskaitymui, tad abeji rūmai turėjo surengti debatus.

 

 

Vis dėlto Senate jo lyderis respublikonas Mitchas McConnellas debatus greit nuslopino ir senatoriai atmetė prieštaravimą.

Per debatus Atstovų Rūmuose Pensilvanijai atstovaujantis Scottas Perry pareiškė, kad savo prieštaravimu siekia apsaugoti JAV konstituciją.

Į tai reaguodamas demokratas Joe Neguse'as iškėlė kišeninio formato konstitucijos egzempliorių ir piktai pasakė: „Pagal mūsų konstituciją Kongresas nerenka prezidento, renka Amerikos žmonės, ir jie jau pasirinko.“

Anksčiau įstatymų leidėjai atmetė bandymą nepripažinti 11 Arizonos rinkikų balsų; senatoriai – 93 balsais prieš 6, o Atstovų Rūmų nariai – 303 balsais, įskaitant 82 respublikonų balsus. 121 Atstovų Rūmų respublikonas net ir po trečiadienio smurto Kapitolijuje balsavo už Arizonos balsų blokavimą.

Per bendrą Kongreso sesiją pripažįstami visų 50 valstijų rinkikų balsai, kad būtų patvirtinta J. Bideno lapkritį pasiekta pergalė.

Procesas buvo pertrauktas protestuotojams įsiveržus į Kapitolijaus pastatą ir sukėlus beprecedentį chaosą bei smurtą, kurie sulaukė pasmerkimo visame pasaulyje ir išprovokavo kai kurių respublikonų kritiką D. Trumpui.

„Matėme kraujo praliejimą, nes vienas demagogas nusprendė skleisti melus ir sėti nepasitikėjimą savo paties bendrapiliečiais, – sakė senatorius Patas Toomey, supykęs, kad kiti respublikonai prieštaravo Pensilvanijos, kuriai jis atstovauja, balsų įskaitymui. – Neprisidėkime prie tokios apgaulės. Atmeskime šį siūlymą.“

Praėjus kelioms valandoms po neįprasto mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kalbą ir kartojo savo nepagrįstus argumentus, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti, vėliavomis mojuojantys jo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras, juosiančias Kapitolijų, ir plūstelėjo į kompleksą, kur siautėjo kabinetuose ir pateko į posėdžių sales.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po kėdėmis ir užsidėti dujokaukes, o policija bandė užbarikaduoti pastatą. Kapitolijaus viduje buvo pašauta moteris, kuri vėliau mirė, o Vašingtono merė, siekdama suvaldyti smurtą, paskelbė naktinę komendanto valandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grikis

Grikis portretas
Trumpas ir nuo zodzio trumpas

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Riaušininkų gretose plėvesavo ir Lietuvos vėliava! Įdomu, koks bato aulas galėjo ten būt???

kauniete

kauniete portretas
DAR NEPABAIGA PABAIGA PASKELBS NE KONGRESE NUKVAKE SENEI SEDINTIS IKI KOL KOJOM NEIŠNEŠA O TAUTA NES NUMIRĖLEI NEI KITAICAI NEGALI RINKTI AMERIKIEČIAM PREZIDENTO KOKS PREZIDENTAS BIDONAS PALIEGES LIGOTAS SENIS ATEIS I BALTUOSIUS RUMUS SU SAVO NARKOMANU SUKČIUM IŠKRYPUSIU SUNELIU VALDYTI AMERIKA TAIP UKRAINIEČIAI REIKALAUJA IŠ BIDONO SUNAUS GRAŽINTI 13 TRILIJONU JUK ŠIAIS LAIKAIS NENUSLĖPSIT KA RODO VISAS PASAULIS
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių