Quantcast

Į mokyklą atėjo žudyti

Suomijoje išaušo gedulo diena. Mažo miestelio mokyklos sienos aplaistytos krauju.

Žudikas liko gyvas

Suomijos pietvakariuose esančio Kauhajokio profesinėje mokykloje 22 metų kulinarijos meno studentas Matti Juhani Saari nušovė devynis žmones ir šovė į save. Žudikas per stebuklą liko gyvas, bet vėliau ligoninėje mirė.

Tamsiai apsirengęs ir dideliame krepšyje ginklą atsinešęs jaunuolis pradėjo šaudyti prieš vidurdienį, kai pastate buvo daug žmonių. Pranešama, kad žudikas buvo užsidėjęs slidininko kaukę.

Slėptis nuo kulkų teko ir atskubėjusiems policininkams. Mokykloje taip pat kilo gaisras, bet greitai buvo užgesintas.

Kauhajokio svetingumo mokykloje, kurioje rengiami viešojo maitinimo, turizmo ir namų ūkio specialistai, mokosi maždaug 200 studentų. Kauhajokio miestelyje iš viso gyvena 14 tūkst. žmonių.

Priminė kitą tragediją

"Tai labai labai slegia. Praėjo šiek tiek laiko nuo Jokelos atvejo pernai lapkritį", – sakė tragedijos vietoje dirbęs gelbėtojų komandos koordinatorius Kari Saarinenas.
Nusikaltimas Kauhajokyje įvykdytas nepraėjus metams po žudynių į šiaurę nuo Helsinkio esančios Jokelos mokykloje. 2007 m. lapkričio 7 d. 18-metis šios mokyklos moksleivis Pekka Ericas Auvinenas nušovė šešis moksleivius, mokyklos direktorę, medicinos seserį ir nusišovė pats.

Prieš išpuolį P.E.Auvinenas apie savo ketinimus paskelbė filmuotoje medžiagoje interneto svetainėje "YouTube".

Išslydo iš policijos rankų

Šios savaitės tragedijos kaltininkas taip pat paskelbė internete medžiagą, kurią galima vertinti kaip įspėjimą. Svetainėje "YouTube" buvo rasti keturi filmukai, kuriuos nufilmavo kažkoks Ponas Saari, nurodantis, kad jam yra 22 metai ir gyvena Kauhajokyje. Tuose filmukuose, kurių trukmė – nuo 20 iki 32 sekundžių, matyti tamsiai apsirengęs, odinę striukę vilkintis ir šaudykloje šaudantis vyras. Viename jų vyriškis nutaikė ginklą į kameros objektyvą, kelis kartus šovė ir tarė: "Tu mirsi kitas."

Vartotojo žinutėje yra tokie žodžiai: "Ir staiga kilo karas, o motinos, jos klykė. Dėl keršto ir atsakomųjų smūgių už kitą karą." Prie vieno iš filmukų taip pat parašyta: "Visas gyvenimas yra karas, visas gyvenimas yra skausmas. Ir tu savo asmeniniame kare kariausi vienas."

Apmaudžiausia šioje istorijoje tai, kad dieną prieš žudynes policijos pareigūnai apklausė jaunuolį dėl internete paskelbtos vaizdo medžiagos. Tačiau šis turėjo leidimą ginklui ir todėl buvo paleistas.

Nerimą kelianti statistika

Suomijos vyriausybė vakar surengė skubų valdančiosios koalicijos partijų lyderių susirinkimą dėl šios tragedijos. Suomijoje gyventojų turimų šaunamųjų ginklų skaičius yra vienas didžiausių pasaulyje. Šalis šiuo atžvilgiu yra trečioje vietoje po Jungtinių Valstijų ir Jemeno, rodo tyrimas, kurį pernai atliko Ženevoje įsikūręs Tarptautinių studijų institutas.

Nors statistika tokia, nusikaltimai, vykdomi naudojant šaunamuosius ginklus, Suomijoje nėra dažni. Todėl žudynės mokykloje smarkiai sukrėtė šalies gyventojus.


Žudynės mokykloje

ŠVEDIJA
Botnijos įlanka
SUOMIJA
Kauhajokis, 11 val.: 20-metis studentas nušovė devynis žmones ir nesėkmingai bandė nusižudyti.
Helsinkis

Pastarųjų metų žudynės mokyklose

JAV 2008 m. vasario 14 d. Ginkluotas vyriškis įsiveržė į Šiaurės Ilinojaus universiteto auditoriją, nužudė penkis žmones ir nusišovė.

JAV 2008 m. vasario 8 d. Luizianos technikos koledže studentas bendramokslių akivaizdoje nušovė dvi merginas ir nusišovė.

Suomija 2007 m. lapkričio 7 d. Netoli Helsinkio esančioje mokykloje jaunuolis nužudė šešis bendramokslius, mokyklos darbuotoją ir direktorių, paskui nukreipė ginklą į save.
JAV 2007 m. balandžio 16 d. Virdžinijos technikos universiteto studentas nužudė 32 bendraamžius ir nusišovė. Tai buvo kruviniausios žudynės mokymo įstaigoje per visą šalies istoriją.

JAV 2006 m. spalio 2 d. Amišų bendruomenės mokykloje Pensilvanijos valstijoje sunkvežimio vairuotojas nužudė penkias mergaites, dar penkias sužeidė ir nusišovė.
Kanada, 2006 m. rugsėjo 13 d. Monrealio Dosono koledže jaunuolis nužudė vieną studentą, dar 19 sužeidė. Po grumtynių su policija jis nusišovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jurgitab

jurgitab portretas
siaubas!

magas

magas portretas
Mes visada suzinosime kas nutiko Suomijoje, taciau niekada nezinosime visko, kas nutiko Kaune (arba rajone):-) O kas kaltas? Gal "Stiliaus" reklaminis lapelis, pasivadines dienrasciu?

Domantas

Domantas portretas
Vėl po kelis straipsnius apie tą patį?
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių