Quantcast

Ribojimai rusų turistams: kiek jų atvyksta į Lietuvą ir išvyksta?

  • Teksto dydis:

Praėjo mėnuo, kai Baltijos šalys, Lenkija ir Suomija nebeįsileidžia rusų turistų. Iki šio draudimo per parą į Lietuvą įvažiuodavo po 2 tūkst. rusų, pasakojama LNK reportaže.

„Šiuo metu mes stebime srauto sumažėjimą daugiau negu 50 proc. Šiuo metu per parą atvyksta apie 1 tūkst. Rusijos Federacijos piliečių“, – pasakojo Sienos apsaugos organizavimo valdybos viršininkas Saulius Nekraševičius.

Europos Sąjungos sienos apsaugos agentūra „Frontex“ skelbia, į kurias Europos šalis nuo vasario 24 d. daugiausiai atvyko Rusijos piliečių. Lietuva trečia po Suomijos ir Estijos.

Per beveik aštuonis karo Ukrainoje mėnesius Rusijos piliečiai Lietuvos sieną kirto daugiau nei trečdalį mln. kartų. 189 tūkst. atvyko iš Baltarusijos, 175 tūkst. iš Kaliningrado. Per tą patį laiką iš Lietuvos išvykusių rusų skaičiai mažesni. Į Baltarusiją išvažiavo 164 tūkst., o į Kaliningradą 158 tūkst.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Remiantis šia „Frontex“ statistika, 41 tūkst. Rusijos piliečių į Lietuvą atvyko ir negrįžo atgal į Rusiją.

Iki ribojimų įvedimų Lietuva pirmavo pagal atvykusių ir išvykusių rusų skaičių. Iki rugsėjo vidurio iš Lietuvos neišvykdavo apie 3 tūkst. rusų. Suomijoje likdavo apie 1 tūkst., o Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje priešingai – rusų ten mažėjo.

„Tam, kad pamatytume, ar visi atvykę Rusijos Federacijos piliečiai išvyko, reikia bendro regiono vaizdo“, – aiškino S. Nekraševičius.

Kokia dalis į Lietuvą atvykusių rusų galėjo likti Lietuvoje, kokia dalis galėjo išvykti į kitas Europos valstybes, neaišku.

„Sienos, kaip žinia, su Europos Sąjungos valstybėmis nėra uždarytos. Rizikas, manau, institucijos valdo ir turi valdyti, nuo Valstybės saugumo departamento iki Pasienio tarnybos“, – kalbėjo Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuva labai aiškiai deklaravo, kad jokių piliečių, besitraukiančių iš Rusijos dėl mobilizacijos, nepriims.

Situacija pakito

Prieš mėnesį įvedus ribojimus padėtis pradėjo keistis. Lietuvoje paskutinėmis savaitėmis jau panašūs skaičiai rusų atvyksta ir išvyksta. Dažniausiai sieną kertą Kaliningrado tranzito keleiviai.

„Šiek tiek virš 1 tūkst. per parą kerta sieną. Daugiau nei 500 susiję su Kaliningrado tranzitu“, – tvirtino S. Nekraševičius.

Kita didelė dalis – rusų vilkikų vairuotojai. Draudimo atvykti išimtimis per parą pasinaudoja apie 150 Rusijos piliečių.

„Turi nacionalines vizas, leidimus gyventi šalyje ar Europos Sąjungoje. Dar gali turėti Šengeno vizas arba pažymas dėl artimų giminaičių Lietuvoje, Europos Sąjungoje“, – paaiškino S. Nekraševičius.

Per paskutinį mėnesį į Lietuvą įleista apie 30 tūkst. rusų. Dėl draudimo atvykti pramogauti pasienyje apgręžta pusė tūkstančio.

„Nevyksta, nerizikuoja, kad neturėtų papildomų išlaidų. Nuo apribojimų įvedimo esame neįleidę daugiau nei 500 Rusijos Federacijos piliečių“, – sakė S. Nekraševičius.

Per paskutines dešimt dienų Lietuva neįsileido trijų nuo mobilizacijos bėgusių rusų.

„Lietuva labai aiškiai deklaravo, kad jokių piliečių, besitraukiančių iš Rusijos dėl mobilizacijos, nepriims. Mes tą politiką deklaravome ir jos laikomės“, – pabrėžė A. Anušauskas.

Nuo kitos savaitės rusų turistų nebeįsileis ir sienos su Rusija neturinti Čekija.

„Nuo spalio 25 d. Rusijos piliečiai, turintys Šengeno vizas turizmo, sporto ar kultūros tikslais, negalės atvykti į Čekijos Respubliką. Daugiausiai tai liečia atvykimą per Prahos oro uostą“, – paskelbė Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky'is.

Europa kitų metų gegužę ketina turėti bendrą sistemą, kuri fiksuos, per kurią šalį atvykstama, o per kurią išvykstama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Добро пожаловать!

Добро пожаловать! portretas
Добро пожаловать! Всегда рады русским гостям! Не обращайте внимание на лающих собак - в семье не без урода, собака лает, караван идёт как говориться. Русский и литовец - братья навек!

KlaiPedu -BLEFAS -- y lieuva rusai nevaziuoja

KlaiPedu -BLEFAS -- y lieuva rusai nevaziuoja  portretas
[ na zinoma isskyrus Pugaciovas ,galkinus ,nasralnus] y lietuva suvezami ir patys paknupstom lekia nuo mobilizacijos begantys ir nenorintys patekt y Zapadlenckio malama farsa kotletams ...tuntais chocholu banderos su , bobom ,prostitutem ir prostitutais

Ona

Ona portretas
Kam juos priimti? Tegu važiuoja lauk, sulauksim kol pradės galvažudžių tauta žudyti mus. Jie kaip velniai, raudonasis maras.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių