Quantcast

Į Iraną atėjo seksualinė revoliucija?

Permainas į Iraną atneš ne šiandienos prezidento rinkimai, o seksualinė revoliucija. Tokią teoriją žurnale „Foreign Policy“ dėsto Ekseterio universiteto daktaras Afshinas Shahi.

Mažiau gimdo

Iranas daugeliui kelia asociacijų su ajatolomis, religiniu fanatizmu ir veidus dengiančiomis moterimis. Tačiau per pastaruosius dešimtmečius islamiška respublika išgyveno nemenką socialinę ir kultūrinę transformaciją, turinčią ir seksualinės revoliucijos bruožų.

Kai kurie Irano diasporos atstovai grįžę į tėvynę nustemba, kaip Teheranas supanašėjo su Vakarų sostinėmis. Nors gyventojų seksualinius įpročius sunku ištirti, šį tą gali papasakoti oficiali statistika. Pavyzdžiui, mažėjantis gimstamumas byloja apie tai, kad žmonės vis dažniau naudoja kontraceptines ir kitas šeimos planavimo priemones. Nepaisant fakto, kad daugiau nei pusė iraniečių yra jaunesni nei 35 metų, gyventojų prieaugis 2012 m. smuko iki 1,2 proc. nuo 3,9 proc. 1986-aisiais.

Vėliau tuokiasi

Vidutinis besituokiančių vyrų amžius per pastaruosius tris dešimtmečius padidėjo nuo 20-ies iki 28-erių. Moterys dažniausiai teka būdamos nuo 24-erių iki 30-ies metų – vidutiniškai penkeriais metais vėliau nei prieš dešimtmetį.

Remiantis oficialia statistika, maždaug 40 proc. pilnamečių vyrų nėra susituokę. Per metus registruojamų skyrybų skaičius nuo 50 tūkst. 2000-aisiais šoktelėjo iki 150 tūkst. 2010-aisiais. Viena iš septynių santuokų paprastai išyra.

Kartu su požiūriu į santuoką keičiasi ir požiūris į santykius bei seksą. 2008 m. gruodį aukštas Irano jaunimo ministerijos pareigūnas citavo apklausos rezultatus, kurie parodė, kad dauguma jaunuolių vyrų turėjo bent vienus romantinius santykius prieš santuoką. 13 proc. tokių nepadorių santykių baigėsi neplanuotu nėštumu ir abortu.

Sekso paslaugas teikia ir vyrai

Permainų vėjai palietė ir sekso pramonę. Praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje prostitucija gyvavo daugelyje miestų, bet buvo priversta trauktis į gilų pogrindį. Dabar seniausios profesijos atstovės nebijo stoviniuoti gatvėse, laukdamos klientų.

Laikraštis „Entekhab“ prieš dešimtmetį rašė, kad vien Teherane sekso pramonėje dirba 85 tūkst. žmonių. Ir tai ne vien moterys. Intymaus pobūdžio vyriškų paslaugų ieško pasiturinčios vidutinio amžiaus moterys, taip pat jaunos ir išsilavinusios iranietės.

Klaidinga būtų manyti, kad tradicinės vertybės Irane išnyko. Patriarchalinė kultūra tebegyvuoja, konservatyvių vertybių tebesilaiko tradiciniai socialiniai sluoksniai, ypač provincijos miestuose ir kaimuose. Kita vertus, nuomonė, kad seksualinė liberalizacija palietė tik vidurinės klasės miestiečius, taip pat nėra visiškai tiksli.

Utopijos neįgyvendino

Kas skatina Irano seksualinę revoliuciją? Paaiškinimų gali būti daug: ekonominiai veiksniai, urbanizacija, naujos komunikacijos priemonės, moterų švietimas. Bet yra dar vienas svarbus veiksnys – valstybės puritoniškumas, kuris taip pat skatina liberalias nuotaikas.

Nuo 1979 m. islamo revoliucijos, kuri atvedė į valdžią ajatolą Ruhollah Khomeini, Irano režimas diegė kolektyvinę moralę, griežtas taisykles ir trynė ribas tarp viešo ir privataus gyvenimo. Nebeliko beveik nė vieno asmeninio gyvenimo aspekto, kuris nebūtų reguliuojamas islamo teisės.

Tačiau praėjo 34 metai, o ajatolos R.Khomeini įpėdinis nesugebėjo sukurti utopiškos visuomenės. Priešingai, prie ekonominių sunkumų ir politinės įtampos prisideda dar ir moralinis bei ideologinis nuosmukis. Iraniečiams, ir ne tik jaunimui, kuriam kintantys seksualiniai įpročiai tapo pasyvaus protesto forma, sąmoningai arba pasąmoningai kyla klausimų dėl legitimumo.

„Lėtai, bet užtikrintai Irano seksualinė revoliucija sekina valstybės ideologinį užsidegimą, kuris remiasi absurdiška utopinės visuomenės idėja ir trapiais fundamentalistiniais principais, – reziumuoja A.Shahi. – Niujorke “Seksas ir miestas„ gali atrodyti paviršutiniškas ir banalus, bet Irane jo socialinė ir politinė prasmė gerokai gilesnė.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Abudabis

Abudabis portretas
O švedai uždraus zoofiliją. Košmaras

Netikiu

Netikiu portretas
Neįtikino manęs šis straipsnis.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių