Quantcast

I. Alijevas: Azerbaidžanas karo veiksmais Kalnų Karabache atkūrė teisingumą

Azerbaidžanas karo veiksmais Kalnų Karabache atkūrė teisingumą ir tarptautinę teisę. Tai ketvirtadienį Baku prieš prasidedant kariniam paradui, skirtam karo veiksmų regione pabaigai, pareiškė Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas.

„Per 44 dienų karą Azerbaidžanas padarė galą savo teritorijų okupacijai, atkūrė teisingumą ir tarptautinę teisę“, - teigė jis.

Prezidentas pabrėžė, kad Azerbaidžano žmonės laukė šios dienos beveik 30 metų. Anot jo, Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vadovaujamos delegacijos dalyvavimas parade „rodo dviejų šalių vienybę, draugystę ir brolybę“. „Nuo pirmų karo valandų mes jautėme Turkijos paramą. Ši politinė ir moralinė parama kelia pasididžiavimą kiekvienam azerbaidžaniečiui“, - sakė I. Alijevas.

Centrinėje Baku aikštėje surengtame parade dalyvavo daugiau kaip 3 tūkst. Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų kariškių, taip pat grupė Turkijos kariškių. Jį iš centrinės tribūnos stebėjo I. Alijevas ir R. T. Erdoganas, atvykęs į Baku su dviejų dienų vizitu.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d., kai ginčijamoje teritorijoje prasidėjo aktyvūs mūšiai.

Lapkričio 9 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pasirašė bendrą pareiškimą dėl visiško karo veiksmų nutraukimo Kalnų Karabache. Dokumente, be kita ko, buvo numatyta dislokuoti Kalnų Karabache apie 2 tūkst. kariškių iš Rusijos.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Jooo, atkūrė "teisingumą" grobikai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių