Quantcast

Turtingiausi ukrainiečiai šaliai paaukojo apie 120 mln. dolerių

Ukrainos „Forbes“ skaičiavimu, keturiolika turtingiausių ukrainiečių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir humanitariniams tikslams paaukojo apie 120 mln. dolerių.

Žurnalistai rėmėsi atviruose šaltiniuose rastais duomenimis. Juos bandė patikslinti, tačiau daugelis verslininkų atsisakė suteikti informacijos, neretai aiškindami, kad nenori karo naudoti savireklamai. Be to, nemažai turtingų šalies žmonių suaukojo milijonus dolerių neatskleisdami savo tapatybės. Aukas registravę žurnalistai sako nenorėję skelbti dosniausiųjų reitingo – tiesiog siekę parodyti pavyzdžiu, kurie užkrėstų ir kitus ukrainiečius.

Daugiausia pinigų skyrė turtingiausias ukrainietis, kurio turtas vertinamas 7,6 mlrd. dolerių, Rinatas Achmetovas – 72 mln. dolerių. Dar 2022 m. pradžioje, prieš prasidedant aktyviajai Rusijos karo Ukrainoje fazei, jis sumokėjo 30 mln. dolerių avansinių mokesčių. Lėšos buvo naudojamos humanitarinei pagalbai, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir teritorinei gynybai, pagalbai šalies viduje perkeltiems asmenims, finansuotas nemokamas elektros tiekimas medikų ir kariuomenės reikmėms, užsienio auditorijai skirto kanalo „FreeDom“ laidų transliacija. Jam priklausantis futbolo klubas rengia labdaros turnyrus, o namų stadione įrengtas palapinių miestelis. R.Achmetovui priklauso ir pastarojo karo etapo legenda virtusi metalurgijos gamykla „Azovstal“.

Viktoras Pinčiukas daugiausia lėšų skyrė ginkluotosioms pajėgoms ir krašto gynybai: už 8,9 mln. dolerių nupirkta šarvuotų automobilių, ryšio priemonių, amunicijos. Antroje išlaidų eilutėje – aukos, už kurias pirkta įvairių medicinos priemonių, greitosios pagalbos automobilių ir pan. Be to, Olena ir Viktoras savo namus užleido humanitariniams projektams ir per „PinchukArtCentre“ kartu su prezidentūra ir Kultūros ministerija 59-ojoje Venecijos bienalėje pristatė Ukrainos paviljoną.

Maždaug 12 mln. dolerių verta vienos didžiausių paukštienos gamybos kompanijos „MChP“ savininko Jurijaus Kosiuko pagalba. Iki balandžio vidurio bendrovė skyrė 10 600 t labdaros: kariškius, miestų, kuriuose vyksta mūšiai, gyventojus, ligonines ir kt. pasiekė maždaug 180 vagonų paukštienos.

Mažmeninės prekybos tinklo savininkai Halina ir Oleksandras Geregi kariuomenei ir krašto gynybai paaukojo 10 mln. dolerių ir į valstybės biudžetą sumokėjo 30 mln. dolerių avansinių mokesčių. Be to, anot Charkivo mero Igorio Terechovo, H.Gerega pasiūlė Charkivo valdžiai iš prekybos centrų imti viską, ko reikia miestui.

„Group DF“ savininkui Dmytro Firtašui priklausantis holdingas skyrė 9,7 mln. dolerių – daugiausia humanitarinei pagalbai, pervedė lėšų į specialiąją krašto gynybos sąskaitą, finansavo slėptuvių įrengimą.

Holdingo „Techiia“ savininkai Olegas Krotas ir Jurijus Lazebnikovas skyrė 7,8 mln. dolerių –  po 3,9 mln. dolerių. Bendrovė, kuri specializuojasi kibernetinio sporto ir bloko grandinių sprendimų srityje, pirko įrangos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ir humanitarinei pagalbai.

Jei prieš penkiolika metų kas būtų pasakęs, kad Vadimas Novinskis rems su Rusija kariaujančią Ukrainą, anot „Forbes“, tuo niekas nebūtų patikėjęs. Diplomuotas karo aviacijos specialistas, aršus Maskvos patriarchato Ukrainoje gynėjas iki 2011 m. buvo Rusijos pilietis. Tapęs Ukrainos piliečiu jis augino turtą, verslo ryšiais susisaistė su R.Achmetovu. Jis skyrė 7 mln. dolerių – lėšos buvo panaudotos greitosios pagalbos automobiliams ir medicinos įrangai pirkti.

Londone gyvenantis kompanijos „Ferrexpo“ savininkas Konstiantinas Ževago paaukojo 6,3 mln. dolerių humanitarinėms reikmėms ir avansu sumokėjo daugiau nei 30 mln. dolerių mokesčių. Bendrovė jo vardu humanitarinėms reikmėms skyrė 12,5 mln. JAV dolerių.

Mažmeninės prekybos tinklo bendraturtis Genadijus Butkevičius labdaros organizacijos ir bendrovės vardu asmeniškai paaukojo 5,7 mln. dolerių. Jis skyrė lėšų kariniams bepiločiams, automobiliams pirkti, vaikų klinikoms, humanitarinei pagalbai privatiems asmenims. Be to, verslininkas paaukojo savo asmeninį šarvuotą automobilį „Lexus“.

Oleksandro Kosovano bendrovė „MacPaw“ skyrė 5 mln. dolerių Ukrainos kariuomenei ir ukrainiečiams paremti, pirmiausia – medicinos priemonėms.

Charkivo verslininkas Oleksandras Iaroslavskis skyrė apie 3,3 mln. dolerių, nupirko septyniolika greitosios pagalbos automobilių. Visa paaukota suma nežinoma.

Vienuoliktoje turtingiausių Ukrainos gyventojų sąrašo vietoje esančio Serhijaus Tyhypko investicinės grupės TAC atstovai pranešė, kad paramai išleista daugiau nei 3,15 mln. eurų.

Daugiau nei 2,3 mln. dolerių paaukojo aerokosminės bendrovės „Noosphere“ įkūrėjas Maksas Poliakovas. Jis atsisako viešai kalbėti apie savo pagalbą, tačiau žinoma, kad jis skyrė 1,3 mln. dolerių Serhijaus Prytulos fondui ir 1 mln. dolerių labdaros fondui TAPS.

Neįvardijamą sumą skyrė buvęs Ukrainos prezidentas, verslininkas Petro Porošenka ir būrys kitų šalies verslo atstovų.

„Forbes“ žiniomis, nuo vasario 24-osios buvęs Ukrainos prezidentas, verslininkas Petro Porošenka ir, anot žurnalo, „jo įtakos sferai priklausančios struktūros“, skyrė 10 mln. dolerių. Už šias lėšas buvo įsigyta neperšaunamų liemenių, šalmų, ginklų (įskaitant kulkosvaidžius, snaiperio įrangą ir kt.), frontui reikalingų automobilių, termovizorių, dronų, naktinio matymo prietaisų, elektros generatorių, ryšio ir medicinos priemonių, vandens valymo sistemų, degalų, maisto ir t.t. P.Porošenka globoja teritorinės gynybos batalionus Kyjive ir Kyjivo regione, kurie padėjo evakuoti apie 20 tūkst. žmonių iš Bučos ir Irpenio.


Šiame straipsnyje: Petro Porošenkakaras Ukrainojeparama Ukrainaiverslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių