Quantcast

H. Rouhani: Iranas „niekada nesieks karo“ su JAV

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) pareiškė, kad jo šalis „niekada nesieks karo“ su Jungtinėmis Valstijomis, trečiadienį informavo iraniečių valstybinė žiniasklaida, smarkiai paaštrėjus įtampai tarp abiejų šalių.

„Iranas nesuinteresuotas kelti įtampos regione ir niekada nesieks karo su jokia šalimi, įskaitant JAV“, – prezidento žodžius cituoja valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Tokį pareiškimą H. Rouhani padarė telefonu kalbėdamas su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu), Teheranui ir Vašingtonui įsivėlus į intensyvėjantį žodžių karą Iranui praėjusią savaitę numušus JAV bepilotį lėktuvą.

„Mes visada puoselėjome taiką ir stabilumą regione, todėl dėsime atitinkamas pastangas“, – E. Macronui sakė iraniečių prezidentas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neseniai pareiškė paskutinę minutę atšaukęs įsakymą suduoti atsakomąjį smūgį Irano taikiniams. Jis taip pat paneigė Teherano pareiškimą, kad bepilotis orlaivis buvo įskridęs į Irano oro erdvę.

Šį savaitę įtampa dar padidėjo, D. Trumpui paskelbus sankcijas Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Ali Chamenėjui) ir kitiems aukšto rango pareigūnams.

Šios baudžiamosios priemonės Teheranui yra vienos iš daugelio, kurias Vašingtonas įvedė D. Trumpui pasitraukus iš itin svarbaus tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos.

H. Rouhani trečiadienį atsakomybę už įtemptą padėtį regione priskyrė Jungtinėms Valstijoms. Pasak iraniečių prezidento, jei Vašingtonas būtų laikęsis minėto susitarimo, „būtume pastebėję teigiamų pokyčių regione“.

Gegužės mėnesį Teheranas paskelbė, kad laikinai nesilaikys dviejų pažadų pagal 2015 metais sudarytą vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA). Iraniečių vyriausybė suteikė likusioms signatarėms du mėnesius, kad šios padėtų Iranui apeiti JAV sankcijas ir leistų šiitiškai respublikai prekiauti savo nafta.

Antradienį Teherano aukščiausio rango saugumo pareigūnas pareiškė, kad Iranas nuo liepos 7 dienos nebevykdys daugiau įsipareigojimų, prisiimtų pagal JCPOA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>taip-

>taip- portretas
asile, “pasiutęs šuo” seniai atsistatydino.

taip

taip portretas
ir ne jav jankiai organizuoja bet sionistai kursto juos o trumpas tai ju marionete ir neėzino ka daryti ir tuo gali pasinaudoti /pasiutes suo/ generolas ir jai ji finansuos iliuminatai tai marionete liks uz borto....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių