Quantcast

Gvinėjoje prasideda dėl 2009 metų žudynių kaltinamo buvusio diktatoriaus teismas

Konakryje prasidėjo buvusio Gvinėjos diktatoriaus Moussos Dadiso Camaros (Musos Dadiso Kamaros) ir kitų buvusių pareigūnų teismas dėl 2009 metų rugsėjo 28 dieną įvykdytų žudynių stadione, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Dešimtys nukentėjusiųjų, kurie 13 metų laukė teismo proceso, užpildė viršutines specialiai pastatytos teismo salės galerijas ir kartu su minia žurnalistų bei pareigūnų stebėjo, kaip M. D. Camara ir dar apie 10 kaltinamųjų įėjo į teismo salę.

Teismas prasideda praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo kelias dienas trukusio smurto protrūkio, pareikalavusio per 150 gyvybių. Dėl tų įvykių kaltinamas buvęs diktatorius ir dar keli kaltinamieji.

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Karimas Chanas (Karimas Chanas) paragino Gvinėjos valdžią laikytis tarptautinės teisės – ypač su liudytojų apsauga ir nekaltumo prezumpcija susijusių nuostatų.

„Teisingumas... nėra kosmetinė priemonė, – pabrėžė prokuroras. – Labai atidžiai stebėsiu šį teismo procesą.“

JT specialioji atstovė Pramila Patten (Pramila Paten) savo ruožtu gyrė valdančiąją chuntą už tai, kad ji „parodė politinę valią“ tęsti teismo procesą.

58 metų M. D. Camara ir kiti bylos figūrantai kaltinami virtine nusikaltimų – nuo žmogžudysčių iki seksualinio smurto, pagrobimo, padegimo ir plėšikavimo. Pats buvęs diktatorius kaltinamas „asmenine baudžiamąja atsakomybe ir vadovavimo atsakomybe“ dėl nusikaltimų.

2009 metų rugsėjo 28-ąją ir vėlesnėmis dienomis tuomečiam chuntos lyderiui ištikimos saugumo pajėgos nukovė daugiau kaip 150 žmonių ir išžagino mažiausiai 109 moteris, susirinkusias į politinį mitingą Konakrio stadione, teigiama JT mandatu parengtoje ataskaitoje.

Tikrieji aukų ir nukentėjusiųjų skaičiai veikiausiai yra didesni.

Dešimtys tūkstančių opozicijos šalininkų taikiai protestavo prieš galimą M. D. Camaros dalyvavimą rinkimuose.

Pasak daugelio liudininkų, saugumo pajėgos pateko į stadioną, užtvėrė išėjimus ir beatodairiškai pradėjo šaudyti.

Jos puolė beginklius civilius gyventojus peiliais, mačetėmis ir durtuvais, o tribūnos, koridoriai ir žolė buvo nusėti žuvusiųjų ir mirštančiųjų.

Pareigūnai žagino ir vėliau nužudė daugelį moterų. Kitos buvo mirtinai sutryptos dėl panikos kilus spūsčiai.

Pasak tarptautinių tyrėjų, šie žiaurumai gali būti laikomi nusikaltimais žmoniškumui.

M. D. Camara gyveno tremtyje Burkina Fase, bet šeštadienį grįžo į Konakrį. Pasak giminaičių, jis ketina „susigrąžinti gerą vardą“.

Kaltinamieji antradienį buvo uždaryti į areštinę, kur jie bus laikomi, kol bus nagrinėjama byla.

„Net nedrįstu tikėti, kad mano žagintojai vis dar gyvi“, – AFP sakė viena gyva likusi moteris, kalbėjusi su anonimiškumo sąlyga.

„Tačiau faktas, kad vyksta šis teismas, suteikia paguodos“, – pridūrė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių