Quantcast

Generolas: Rusija Baltijos šalis užimtų greičiau nei NATO sureaguotų

  • Teksto dydis:

JAV ginkluotosioms pajėgoms Europoje vadovaujantis generolas sako, kad, esant dabartinei padėčiai, Rusijos kariai galėtų užimti šiaurės rytines Baltijos šalis anksčiau negu NATO spėtų reaguoti.

Per karines pratybas Lenkijoje, pabrėždamas mobilumą, generolas leitenantas Benas Hodges'as (Benas Hodžesas) Vokietijos laikraščiui „Die Zeit“ trečiadienį sakė, kad Lietuva, Latvija ir Estija gali būti užimtos greitai.

Generolas nurodė sutinkąs su karinių analitikų vertinimu, kad Rusijos pajėgos gali užimti Lietuvos, Latvijos ir Estijos sostines per 36–60 valandų.

„Rusija galėtų užgrobti Baltijos valstybes greičiau, negu mes galėtume ten nukakti ir apginti jas“, – taip anot „Die Zeit“ sakęs B.Hodgesas.

B.Hodgesas taip pat sakė, kad per neseniai Lenkijoje vykusias karines pratybas „Anakonda“ NATO pajėgos pastebėjo daugybę savo trūkumų.

Sunki karinė įranga negalėjo būti pakankamai greitai perkelta iš Vakarų į rytinę Europą, sakė generolas, tai pat išreiškęs susirūpinimą dėl Aljanso komunikacinių technologijų.

„Nei radijo komunikacijos, nei elektroninis paštas nėra saugūs, – sakė jis. – Aš manau, kad viskas, ką aš parašau per savo „BlackBerry“ (telefoną), yra stebima“.

Karinėse pratybose „Anakonda“, kurios oficialiai buvo Lenkijos karinės pratybos, dalyvavo kariai iš daugiau nei 20 NATO šalių.

B.Hodgesas laikraščiui „Die Zeit“ taip pat sakė, kad „kai kurios šalys, kaip Prancūzija ir Vokietija, mano, jog būtų pernelyg didelė provokacija Rusijos atžvilgiu vadinti jas (pratybas)NATO pratybomis“.

NATO gynybos ministrai praėjusią savaitę nusprendė Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje dislokuoti keturis sąjungininkų batalionus, siekiant atgrasyti Rusiją.

Sprendimas priimtas prieš liepos 8-9 dienomis Varšuvoje vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą.

Visos keturios anksčiau Maskvos valdžioje buvusios šalys dabar labai įtartinai žiūri į Rusijos ketinimus, ypač po 2014 metais Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

Savo ruožtu Rusija aršiai priešinasi Aljanso plėtrai į buvusias sovietines respublikas ir praėjusį mėnesį pranešė sukursianti tris naujas divizijas pietvakarių regione reaguodama į tai, ką pavadino pavojinga karine koncentracija prie savo sienų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kalbėdamas minint nacistinės Vokietijos invazijos į Sovietų Sąjungą 75-ąsias metines, pasmerkė NATO dėl griežtinamos retorikos ir agresyvių veiksmų šalia šalies sienų, perspėdamas, kad Maskva verčiama didinti savo karinius pajėgumus.

„NATO stiprina savo agresyvią retoriką ir agresyvius veiksmus jau arti mūsų sienų, – V.Putinas sakė parlamento nariams. – Tokiomis sąlygomis privalome skirti ypatingą dėmesį uždavinių, susijusių mūsų šalies gynybos pajėgumų didinimu, sprendimui.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

na tai apie ka ir kalba visa tauta

na  tai  apie  ka  ir  kalba  visa  tauta portretas
lietuvos valdziagyviams jankiu subinlaiziams , pardavet nepriklausomybe , prasikot valiuta, prapis.....t tauta, pasikvietet kolonizatorius ,kad jus apgintu ... manau konfliktuj prasidejus jankiai su visa NATO nesikis ,o jus pjaus ne tik priesai bet ir visa likusi tauta....

Kanas

Kanas portretas
NATO reiktu perziureti visa savo strategija, nes ES valdo tokie skystablauzdziai ir demagogai, kad sunku net apsakyti. Reikia stiprinti karines pajegas ir ju parengti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių