Quantcast

G. Thunberg švenčia gimtadienį: klimato aktyvistei sukanka 17 metų

Būdama penkiolikos metų, ji pradėjo savo protestus prie parlamento, sulaukusi šešiolikos – išgarsėjo visame pasaulyje: penktadienį Švedijos klimato aktyvistei Gretai Thunberg sukanka septyniolika metų. Po aktyvių 2019-ųjų, per kuriuos dukart įveikė Atlantą, dalyvavo dešimtyse klimato protestų ir mitingų, jaunoji švedė savo gimtadienį greičiausiai švęs gimtajame Stokholme.

Ką tiksliai G. Thunberg ketina veikti savo gimimo dieną, kol kas nežinoma. Kadangi ji šį kartą išpuola penktadienį – jos įkurto judėjimo protesto dieną – moksleivė gali vėl surengti protestą prie Švedijos parlamento.

G. Thunberg 2018-ųjų rugpjūtį pradėjo savo protestus prie parlamento, kad paragintų švedų politikus daugiau daryti dėl klimato apsaugos. Užsienis apie ją sužinojo 2018 metų gruodį, likus kelioms savaitėms iki jos 16-ojo gimtadienio: tada G. Thunberg Pasaulio klimato konferencijoje Lenkijos Katovicų mieste pasakė daug dėmesio sulaukusią kalbą, kurioje paragino aukštus pasaulio politikus imtis veiksmų prieš klimato krizę.

Neseniai G. Thunberg tėvas atskleidė, kad jo duktė tapo „daug laimingesnė“, kai pradėjo kovoti prieš Žemės šilimą. Paauglė, kuriai diagnozuotas Aspergerio sindromas, anksčiau kentė depresiją, nekalbėjo ir vienu metu net atsisakė valgyti. Tai buvo „visiškas košmaras“, – sakė 50-metis. Tačiau dabar ji „šoka ir daug juokiasi“.

Jo dukteriai jėgų esą suteikė tai, kad jai pavyko įtikinti savo tėvus tapti draugiškesnius klimatui. Jos motina, operos atlikėja ir buvusi „Eurovizijos“ dainų konkurso dalyvė, pavyzdžiui, atsisakė kelionių lėktuvais. Jis pats tapo veganas, pasakojo tėvas.

„Aš dariau visa tai ir žinojau, kad tai teisinga. Tačiau aš norėjau taip gelbėti ne klimatą, o savo vaiką“, – kalbėjo vyras. Pradžioje jis ir jo žmona savo dukters pastangas laikė „prasta idėja“, nes ji susidūrė su „neapykanta socialinėje žiniasklaidoje“. Tačiau dabar jis manąs, kad ji su tuo tvarkosi neįtikėtinai gerai.

G. Thunberg neseniai ėmė interviu iš legendinio dokumentinių filmų apie gamtą kūrėjo Davido Attenborougho, kuris jau seniai kovoja už klimato apsaugą. 93-ejų kūrėjas gyrė jos pastangas. „Tu supurtei pasaulį“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savam

Savam portretas
Vesk ja ir gims jums krokodilai avis ir karosai.

GERIAUSIA DOVANA-

GERIAUSIA DOVANA- portretas
ŠIUKŠLIŲ MAIŠAS.

...

... portretas
Daunei TIEK metų išgyvent - taip, įvykis.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių