Quantcast

G. Thunberg: turtingųjų šalių įsipareigojimai dėl klimato – klaidinami

Švedų paauglė aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg), trečiadienį kalbėdama Madride vykstančioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje, apkaltinto turtingąsias valstybes išradinėjant naujus būdus, kaip išvengti šiltnamio efektą sukeliančios taršos mažinimo, ir pavadino jų pastangas „klaidinamomis“.

JT forumas COP25, kuriame turėtų būti tariamasi, kaip išgelbėti planetą nuo nevaldomo šiltėjimo, virto „galimybe šalims derėtis dėl išsisukti leidžiančių spragų ir nedidinti savo užmojų“ imtis veiksmų klimato pokyčiams stabdyti, pareiškė 16-metė švedė, o jos žodžius palydėjo konferencijos delegatų ir stebėtojų plojimai.

„Šalys randa išmoningų būdų, kad tik nereikėtų imtis tikrų veiksmų“, – pridūrė ji.

Ispanijos sostinėje susirinkusios valstybių delegacijos siekia galutinai patvirtinti 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties įgyvendinimo planą. Šia istorine sutartimi šalys įsipareigojo imtis veiksmų, kad pasaulio klimatas atšiltų „gerokai mažiau“ nei dviem Celsijaus laipsniais; taip pat bus siekiama atšilimą apriboti 1,5 laipsnio, jeigu tai įmanoma.

Vis dėlto konsensusu grindžiamos derybos stringa verdant politinį atspalvį turintiems ginčams dėl prekybos taršos leidimais rinkos architektūros, įsipareigojimų mažinti taršą pakartotinio vertinimo terminų, taip pat naujojo fondo, iš kurio lėšų neturtingosioms valstybėms turėtų būti padedama atlaikyti klimato kaitos padarinius.

Veteranė aktyvistė Jennifer Morgan (Dženifer Morgan), tarptautinės žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ vykdomoji direktorė, sakė, kad itin technokratiškos derybos neraminamai neatliepia problemos masto ir didėjančio visuomenės pasipiktinimo.

„Dalyvavau šiose COP [konferencijose] 25 metus, ir dar niekada nesu mačiusi atotrūkio tarp to, kas dedasi už šių sienų, ir to, kas vyksta lauke, – kalbėjo ji. – Paryžiaus sutarties širdis dar plaka, bet vos vos.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Tai, kad ji su Dauno Sindromu!!!

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Kodėl su Dauno Sindromu fotografijas įkeldinėja?

...

... portretas
Holivudas pastatė 'Bukas ir bukesnis' kad apkerpėję (švelniai kalbant) amerikiečiai prieš juos galėtų 'proto bokštais' pasijust; taip pat ir mus su Greta bando kažkokie 'sionistai' užbovyti. :/
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių