Quantcast

Futbolo diplomatija: ES boikotuoja Ukrainą

ES politikai dėl buvusios premjerės Julijos Tymošenko sumušimo skelbia boikotą Ukrainai, o šios šalies vadovai ragina nesiimti Šaltojo karo taktikos.

Iš kur atsirado mėlynės?

Vokietijos prezidento Joachimo Gaucko atsisakymas vykti į Ukrainos rengiamą Centrinės Europos viršūnių susitikimą Jaltoje sukėlė grandininę reakciją. Dalyvauti renginyje atsisakė Čekijos prezidentas Václavas Klausas, Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso ir dar keleto šalių vadovai. J.M.Barroso taip pat pareiškė nevyksiantis į Ukrainą stebėti Europos futbolo čempionato rungtynių. Ar boikotuoti čempionatą, svarsto ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

p>Įtampa tarp ES ir Kijevo kilo dėl buvusios Ukrainos premjerės ir Oranžinės revoliucijos lyderės J.Tymošenko, kuri atlieka septynerių metų kalėjimo bausmę už įgaliojimų viršijimą. Politikė paskelbė bado akciją teigdama, kad buvo sumušta kalėjimo prižiūrėtojų. Generalinė prokuratūra tvirtina, jog mėlynės ant jos kūno atsirado ne nuo smūgių kumščiais arba kojomis.

Dukra ragina protestuoti

J.Tymošenko šeima vakar paskelbė nuogąstaujanti dėl jos sveikatos, nes kalinama buvusi premjerė jau dvyliktą dieną tęsia bado streiką.

Opozicijos lyderės duktė Jevhenija Tymošenko sakė, kad pareigūnai neleido jai per gegužės 1-osios šventes kalėjime aplankyti motinos, ir paragino ukrainiečius pareikalauti savo lyderių pasiaiškinti.

"Mama badauja 12 dienų. Mes labai nerimaujame dėl jos sveikatos, – sakoma Jevhenijos pareiškime, kurį ji paskelbė motinos interneto svetainėje. – Dabar – šventės, mums neleidžiama su ja pasimatyti ir mes nė nenumanome, kas tuo tarpu gali įvykti. Mes itin susirūpinę."

J.Tymošenko paragino ukrainiečius pakilti ir protestuoti neatsiliekant nuo ES valstybių reiškiamo susirūpinimo dėl elgesio su jos motina.

"Jei Viktoro Janukovyčiaus (Ukrainos prezidento – red. past.) režimas taip padarė buvusiai premjerei, įsivaizduokite, ką jis gali padaryti kiekvienam iš jūsų", – rašė 32 metų Jevhenija.

Šaltojo karo metodai?

Pats prezidentas V.Janukovyčius kol kas tyli ir nėra paskelbęs jokio viešo pareiškimo apie J.Tymošenko bado streiką.

Tačiau Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Vološynas perspėjo Vokietiją netaikyti Šaltojo karo taktikos Europos 2012 m. futbolo čempionatui.

"Nenorėtume manyti, kad Vokietijos politiniai lyderiai gali atgaivinti Šaltojo karo metodus ir paversti sportą politikos įkaitu, – naujienų agentūrai "Interfax" sakė O.Vološynas. – Norėtume manyti, kad čia kalbame tiesiog apie klaidingą žiniasklaidos pranešimą."

Vokietijos žurnalas "Der Spiegel" rašė, kad kanclerė A.Merkel svarsto boikotuoti visas Vokietijos nacionalinės rinktinės rungtynes Ukrainoje ir to paties tikėtųsi iš savo ministrų.

Garsiausio šalies futbolo klubo Miuncheno "Bayern" prezidentas Uli Hoenessas tame žurnale taip pat paskelbė neįprastą raginimą Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) prezidentui Micheliui Platini spausti Ukrainos valdžią dėl J.Tymošenko.

Perkelti čempionato neįmanoma

Iš Vokietijos politikų lūpų netgi pasigirdo raginimų perkelti Europos futbolo čempionato rungtynes iš Ukrainos į kitas šalis – Lenkiją, Austriją arba Vokietiją. Bundestago narė Gabriele Fograscher ir kiti deputatai paprašė UEFA išsiaiškinti, ar tokia galimybė yra.

Tačiau UEFA atstovas Martinas Cullenas pareiškė, kad tai neįmanoma.

"Padaryti tai per tokį trumpą laiką yra tiesiog nerealu, – sakė jis Vokietijos laikraščiui "Süddeutsche Zeitung". – Jeigu turnyras dėl kokių nors priežasčių negali įvykti, lieka tik viena galimybė – nukelti jį kitiems metams."

Milicijos savivalė

Žmogaus teisių organizacija "Amnesty International" artėjant Europos krepšinio čempionatui atkreipė dėmesį į kitą problemą – Ukrainos milicijos savivalę. Vienas pastarųjų incidentų, kuris sukėlė nerimą žmogaus teisių gynėjams, įvyko Lvove balandžio 21 d. Per ginčą viename bare buvo sulaikyti du jaunuoliai. Vaizdo kameromis užfiksuota, kaip šeši milicijos pareigūnai paleido ašarines dujas, sumušė vyriškius ir atėmė iš jų stambią pinigų sumą. Sulaikytieji buvo pristatyti į milicijos skyrių ir laikomi 12 valandų be medicinos pagalbos ir galimybės susisiekti su advokatais.

Prokuratūra iš pradžių atsisakė kelti bylą pareigūnams, bet galiausiai buvo priversta tai padaryti, kai nukentėjusiųjų advokatai davė interviu vietos televizijai. Po šio interviu penki incidento dalyviai buvo sulaikyti, o šeštasis pareigūnas atsigulė į ligoninę pareiškęs, kad patyrė traumų.

"Šis atvejis tapo dar vienu pavyzdžiu, kaip dabartinė sistema palieka prasikaltusius milicininkus nebaudžiamus. Valdžia imasi veiksmų tik po to, kai įsijungia žiniasklaida", – pareiškė "Amnesty International".

Tačiau organizacijos vadovai nemano, kad sportinis ir politinis Ukrainos boikotas duos rezultatų. "Amnesty International" Vokietijos skyriaus generalinis sekretorius Wolfgangas Grenzas teigė, kad europiečiai turėtų nuvykti į Europos futbolo čempionatą ir atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į žmogaus teisių padėtį Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių