Quantcast

FRONTEX slėpė Graikijos vykdomą priverstinį migrantų apgręžimą

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX slėpė Graikijos pakrančių apsaugos tarnybos vykdomą priverstinį migrantų apgręžimą, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida, remdamasi nutekinta vidaus patikrinimo ataskaita.

Pasak Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“, Europos kovos su sukčiavimu tarnybos OLAF 129 puslapių ataskaitoje rašoma, kad FRONTEX vadovo pareigas einant Fabrice'ui Leggeri (Fabrisui Ležeri), ši agentūra padėjo Graikijai priverstinai grąžinti į Turkiją migrantus ir prieglobsčio prašytojus, atplaukdavusius Egėjo jūra.   

Su konfidencialia ataskaita taip pat susipažino prancūzų laikraštis „Le Monde“ ir olandų tyrimų organizacija „Lighthouse Reports“. Ji parengta po pakartotinių pagalbos grupių kaltinimų, kad FRONTEX žiūri pro pirštus į jūroje Graikijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

„Užuot užkirtę kelią priverstiniam migrantų apgręžimui, F. Leggeri ir jo žmonės jį dangstė. Jie melavo Europos Parlamentui ir nuslėpė faktą, kad tam tikrais atvejais agentūra netgi rėmė priverstinį migrantų apgręžimą mokesčių mokėtojų pinigais“, – rašė „Der Spiegel“.

Pasak žurnalo, OLAF nustatė, kad mažiausiai šešiais atvejais, kai migrantai buvo priverstinai apgręžti, incidentuose dalyvavo Graikijos pakrančių apsaugos laivai, prie kurių finansavimo prisidėjo FRONTEX. 

Per vieną 2020 metų rugpjūtį įvykusį incidentą FRONTEX stebėjimo orlaivis užfiksavo, kaip Graikijos pakrančių apsaugos kateris tempia valtį su maždaug 30 migrantų į Turkijos vandenis, nors šie žmonės turėjo būti nugabenti į Graikiją.

Pasak „Der Spiegel“, užuot užkirtusi kelią tokiems Graikijos veiksmams, FRONTEX nutraukė orlaivių patruliavimą virš Egėjo jūroje, teigdama, kad lėktuvų reikia kitur. 

Vėliau OLAF tyrėjų rastame ranka rašytame raštelyje buvo nurodyta, kad FRONTEX vadovybė nutraukė patruliavimą, „kad netaptų Graikijos vykdomų neteisėtų veiksmų liudininke“.

Graikijos vyriausybė neigia kaltinimus dėl priverstinio migrantų apgręžimo. 

OLAF tyrimas atskleidė niūrų F. Leggeri vadovavimo agentūrai paveikslą, rašė „Der Spiegel“ ir pridūrė, kad ataskaitoje pateikti duomenys turėjo įtakos jo atsistatydinimui balandį.

Reaguodama į OLAF ataskaitos nutekinimą, Europos Komisijos atstovė spaudai Anitta Hipper (Anita Hiper) sakė, kad „jau imtasi priemonių FRONTEX valdymo klausimui spręsti. Agentūrai nuo liepos pradžios laikinai vadovauja latvė Aija Kalnaja. 

„Kalbant apie mūsų darbą su Graikijos valdžios institucijomis, esama pažangos ir vietoje“, – žurnalistams sakė A. Hipper, atkreipdama dėmesį, kad buvo pateiktas naujo teisės akto projektas, „turintis užtikrinti patikimą atvykstančių migrantų stebėseną“. 

F. Leggeri prie FRONTEX vairo stovėjo septynerius metus. Per tą laikotarpį Europai teko spręsti ne vieną migrantų krizę ir buvo reikšmingai padidintas agentūros finansavimas. 

Numatyta iki 2027 metų FRONTEX darbuotojų skaičių padidinti iki 10 tūkstančių.    

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Trindiec

Trindiec portretas
FRONTEX vykdo prekybos žmonėmis skatinimą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių