Quantcast

Filipinuose po devyniolikos metų pertraukos paskelbtas naujas poliomielito protrūkis

Filipinuose ketvirtadienį paskelbtas poliomielito protrūkis, praėjus beveik dviems dešimtmečiams po to, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad šalyje nebėra šios lengvai užkrečiamos ir potencialiai mirtinos ligos.

Kaip per spaudos konferenciją pareiškė sveikatos apsaugos sekretorius Francisco Duque III (Fransiskas Dukė III), valdžios institucijos patvirtino mažiausiai vieną užsikrėtimo poliomielitu atvejį: Pietų Lanao provincijoje susirgo viena 3 metų mergaitė. Poliomielito viruso taip pat buvo aptikta nuotekose Maniloje ir vandens telkiniuose pietiniame Davao regione.

Pareigūnas pridūrė, kad šių radinių užtenka ligos protrūkiui paskelbti šalyje, kur poliomielitas buvo laikytas likviduotu.

PSO ir JT Vaikų fondas (UNICEF) išreiškė didelį susirūpinimą dėl poliomielito sugrįžimo į šalį ir pažadėjo remti vyriausybės pastangas skiepijant vaikus, kurie yra labiausiai pažeidžiami šios pavojingos ligos, taip pat griežtinant stebėseną.

„Kol yra bent vienas užsikrėtęs vaikas, vaikams visoje šalyje ir už jos ribų kyla užsikrėtimo poliomielitu pavojus“, – pareiškė UNICEF atstovė Filipinams Oyun Dendevnorov (Ojun Devdevnorov).

PSO ir UNICEF išplatintame bendrame pareiškime pabrėžiama, kad poliomielito protrūkis kelia susirūpinimą, nes jį sukėlė vakcinose naudojamas susilpnintas 2-ojo tipo virusas. Tokie virusai  trumpą laiką dauginasi paskiepyto vaiko žarnyne ir pašalinamas kartu su išmatomis.

Pasak organizacijų, retais atvejais toks virusas gali sustiprėti ir išplisti rajonuose, kur yra prastos sanitarinės ir higienos sąlygos, o silpną imunitetą turintys vaikai gali juo užsikrėsti.

Anot specialistų, Filipinuose vėliausias užsikrėtimas laukinės atmainos poliomielito virusu buvo užfiksuotas 1993 metais. 2015-aisiais buvo paskelbta, kad 2-ojo tipo poliomielito viruso laukinė atmaina yra visiškai likviduota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių