Quantcast

„Facebook“ švelnina taisykles, leis koneveikti „rusų okupantus“

  • Teksto dydis:

Socialinis tinklas „Facebook“ ketvirtadienį pranešė, kad dėl Rusijos vykdomos invazijos į Ukrainą laikinai sušvelnins savo taisykles dėl vadinamosios smurtinės kalbos ir leis tokius pasisakymus, kaip „mirtis rusų okupantams“, tačiau neleis realių grasinimų, nukreiptų prieš civilius.

Tarptautiniu mastu pasmerkta Maskvos vykdoma kaimynės invazija Vakarų valstybes ir įmones privertė įvesti precedento neturinčių sankcijų, tačiau taip pat sukėlė ir pykčio bangą internete.

„Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą laikinai leidome politinės raiškos formas, kurios paprastai pažeistų mūsų taisykles, pvz., smurtinę kalbą, tokią kaip „mirtis rusų okupantams“, – nurodoma „Facebook“ patronuojančiosios bendrovės „Meta“ pareiškime. – Tačiau ir toliau neleisime įtikinamų raginimų smurtauti prieš rusų civilius.“

Tokį pareiškimą „Facebook“ išplatino po „Reuters“ naujienų agentūros pranešimo, kuriame cituojami įmonės elektroniniai laiškai turinio moderatoriams, kuriuose teigiama, kad ši politika taikoma Armėnijoje, Azerbaidžane, Estijoje, Sakartvele, Vengrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Rusijoje, Slovakijoje ir Ukrainoje.

„Facebook“ ir kitos JAV technologijų milžinės ėmėsi priemonių nubausti Rusiją už ataką prieš Ukrainą, o Maskva taip pat ėmėsi blokuoti prieigą prie „Facebook“ socialinio tinklo, taip pat prie „Twitter“. Tokiu būdu Rusija prisijungė prie nedidelio skaičiaus šalių, draudžiančių naudotis didžiausiu pasaulyje socialiniu tinklu, klubo, kuriame taip pat yra Kinija ir Šiaurės Korėja.

Nuo tada, kai praėjusį mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą, Rusijos valdžios institucijos padidino spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai, nors spaudos laisvės šalyje ir taip sparčiai mažėjo. Apribojimai „Facebook“ ir „Twitter“ buvo įvesti tą pačią dieną, kai Rusijoje buvo įvestos laisvės atėmimo bausmės žiniasklaidos priemonėms, skelbiančioms „melagienas“ apie kariuomenę.

Šiame kontekste „Facebook“ atliko svarbų informacijos platinimo Rusijoje vaidmenį.

Kitos didžiosios JAV technologijų bendrovės, tokios kaip „Apple“ ir „Microsoft“, taip pat paskelbė stabdančios prekybą savo produktais Rusijoje, o dar kitos bendrovės viešai paskelbė apie tam tikros verslo veiklos ar ryšių „pauzes“.

Praėjusią savaitę JAV interneto paslaugų teikėja „Cogent Communications“ pranešė, kad „nutraukė sutartis su klientais, atsiskaitančiais iš Rusijos“.

Laikraštis „The Washington Post“ skelbia, kad „Cogent“ Rusijoje turi „kelias dešimtis klientų, kurių daugelis, pavyzdžiui, valstybinė telekomunikacijų milžinė „Rostelecom“, yra artimi vyriausybei“.

Būtent už tokią priemonę aktyviai iki šiol agitavo Ukrainos pareigūnai, kurie prašė Rusiją atjungti nuo visko – nuo „Netflix“ iki „Instagram“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos invazijaFacebooksocialinio tinklo taisyklės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių