Quantcast

„Facebook“ pašalino rusišką netikrų paskyrų tinklą, skleidusį propagandą apie Ukrainą

Socialinis tinklas „Facebook“ pirmadienį pranešė, kad nustatė ir sustabdė didelį netikrų paskyrų tinklą, skleidusį Vakarų Europoje Rusijos propagandą apie invaziją į Ukrainą.

„Facebook“ patronuojančioji bendrovė „Meta“ teigia, kad tinklas sukūrė daugiau nei 60 svetainių, imitavusių teisėtas naujienų organizacijas, bet atkartodavusių rusiškus naratyvus apie Ukrainą.

Propagandai skleisti vartotojams Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Ukrainoje buvo naudojama daugiau nei 1,6 tūkst. netikrų „Facebook“ paskyrų. „Meta“ nurodo, kad tai buvo didžiausias ir sudėtingiausias su Rusija susijęs tinklas, kurį Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė išaiškino nuo invazijos į Ukrainą pradžios.

Anot kompanijos, tinklo vykdyta operacija buvo „neįprastas sudėtingumo ir brutalios jėgos derinys“.

Tinklas skelbė originalius straipsnius, kuriuose buvo kritikuojama Ukraina ir ukrainiečių pabėgėliai, palaikoma Rusija ir teigiama, kad sankcijos Rusijai neigiamai paveiks pačius Vakarus. Tada šie straipsniai kartu su originaliais memais ir „YouTube“ vaizdo įrašais būdavo reklamuojami įvairiuose interneto puslapiuose.

Tyrimo metu „Facebook“ užblokuodavus šios propagandos operacijos domenus, netikros paskyros bandydavo kurti naujas svetaines, o tai rodo, kad ši veikla internete buvo vykdoma atkakliai ir daug į tai investuojant.

Rusijos ambasada Vašingtone neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

„Facebook“ taip pat paskelbė, kad pašalino ir nedidelį tinklą, kuris buvo sukurtas Kinijoje ir buvo nukreiptas į Jungtines Valstijas, Čekiją ir, kiek mažesniu mastu, kinų ir prancūzų kalbomis kalbančias auditorijas visame pasaulyje.

Kiniškos kilmės įtakos operacija buvo vykdoma įvairiose socialinių tinklų platformose ir buvo pirmoji, nukreipta į JAV vidaus politiką prieš 2022 metų kadencijos vidurio rinkimus ir Čekijos užsienio politiką Kinijos ir Ukrainos atžvilgiu, taip pat į čekų paramą ukrainiečiams kare su Rusija.

 


Šiame straipsnyje: Facebooknetikrų paskyrų tinklasRusijos propagandakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių