Quantcast

EŽTT: Rusija sąspietį išvaikė neteisėtai

Rusijos policija turi nutraukti veiksmus prieš spontaniškų žmonių susibūrimų – sąspiečių – dalyvius, antradienį paskelbė Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), išaiškinęs, kad tokių susibūrimų vaikymas gali pažeisti žmogaus teises.

Teismas nusprendė, kad Rusijos pareigūnai pažeidė septynių asmenų teisę į susirinkimų laisvę 2009 metais, kai liepė išsiskirstyti prie vyriausybės komplekso susirinkusiai žmonių grupelei ir  skyrė baudą vienam iš jos lyderių.

Prie vyriausybės rūmų susirinkęs septynetas buvo užsiklijavęs lūpas lipnia juosta; kiekvienas iš dalyvių laikė po tuščią popieriaus lapą.

EŽTT nagrinėja bylas, susijusias su įtariamais Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimais 47 valstybėse, įskaitant Rusiją. Ketvirtadalis iš maždaug 60 tūkst. teismo nagrinėjimo laukiančių bylų yra susijusios su Rusija, dauguma jų – su teisės dalyvauti taikiuose susibūrimuose pažeidimais.

Siekdama išvaikyti 2009 metais susidariusį sąspietį policija nurodė žmonėms išsiskirstyti. Vėliau pareigūnai skyrė 1 000 rublių (14 eurų) baudą akcijos organizatoriui už nesankcionuotos demonstracijos organizavimą.

Tačiau Strasbūro teismas išaiškino, kad įvykusi akcija buvo taikus susibūrimas, todėl mėginimas jį uždrausti prilygo konvencijoje įtvirtintos teisės į taikius susirinkimus pažeidimui, išaiškino teismas.

Rusijos vyriausybė anksčiau vietos teisme teigė, jog policija ėmėsi veiksmų, kad užkirstų kelią viešosios tvarkos pažeidimams.

EŽTT nusprendė, kad „septyni tyliai stovintys žmonės, laikantys tuščius popieriaus lapus, vargu ar gali būti apibūdinti kaip kurstantys smurtą arba keliantys grėsmę viešajai tvarkai“.

Teismas taip pat pareiškė, jog faktas, kad apie susibūrimą nebuvo pranešta iš anksto, „nebūtinai pateisina žmogaus teisės į susibūrimų laisvę“ suvaržymą. Tačiau svarbu ir tai, kad Rusija pademonstravo „tam tikrą toleranciją demonstrantams, kurie nesmurtavo“, nurodė teismas.

EŽTT sprendimu Rusija akcijos organizatoriui turės atlyginti 4 tūkst. eurų žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EZTT-idiotai.......

EZTT-idiotai....... portretas
gal jus ziurekit kas europoj darosi ,prancuzijoj ,ispanijoj, vokieetijoj anglijoj...graikijoj,italijoj...kas diena suimami tukstanciai, kas diena policaju suluosinami simtai demonstrantu

Anonimas

Anonimas portretas
Dėjo rusai ant to išsigimusio EŽŽT. Tegul pas save Geiropoj reguliuojasi, o rusai patys žino ką reikia daryti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių