Quantcast

EVA vertina vakcinos nuo COVID-19 palaikomosios dozės poreikį

Europos vaistų agentūra (EVA) pirmadienį pranešė pradėjusi pagreitintą procedūrą, skirtą įvertinti, ar rekomenduoti „Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 palaikomąją dozę.

EVA pranešime sakoma, kad agentūra svarsto, ar trečioji vakcinos dozė turėtų būti skiriama praėjus šešiems mėnesiams po to, kai 16 metų ir vyresni žmonės gauna dvi dozes, „kad būtų atkurta apsauga šiai sumažėjus“.

EVA ekspertai atlieka „pagreitintą“ „Pfizer“ ir „BioNTech“ pateiktų duomenų vertinimą, įskaitant tebevykstančio tyrimo, kurio metu apie 300 sveikų suaugusiųjų gavo palaikomąją vakcinos dozę maždaug po šešių mėnesių po antrosios dozės, rezultatus.

„Pfizer“ jau pateikė paraišką JAV maisto ir vaistų administracijai išduoti leidimą skiepyti žmones jos preparato trečiąja doze, o Jungtinių Valstijų vyriausybė praėjusį mėnesį teigė, kad palaikomoji vakcinos nuo koronaviruso dozė greičiausiai bus prieinama rugsėjo pabaigoje.

Izraelis jau pradėjo savo gyventojų revakcinaciją, skiepyti pažeidžiamiausias gyventojų grupes trečiąja doze pradėjo ir kelios kitos šalys, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragino visas šalis bent iki rugsėjo galo sustabdyti gyventojų revakcinaciją, kad būtų įmanoma sumažinti drastišką preparatų paskirstymo nelygybę tarp turtingųjų ir skurdžių šalių.

Pasak PSO, nėra mokslinių duomenų, patvirtinančių, kad palaikomoji dozė yra būtina. Organizacija pabrėžė, kad vakcinos nuo COVID-19 būtų geriau panaudotos besivystančiose šalyse, kurios gavo mažiau nei 2 proc. iš daugiau nei 5 mlrd. sušvirkštų dozių.

Keli tyrimai parodė, kad patvirtintų COVID-19 vakcinų teikiama apsauga nuo labai užkrečiamo delta varianto sumažėja praėjus keliems mėnesiams po to, kai žmonės paskiepijami, tačiau skiepai vis tiek gerai apsaugo nuo sunkios ligos formos, hospitalizavimo ir mirties.

Amsterdame įsikūrusi EVA sako besitikinti sprendimą dėl palaikomosios dozės poreikio priimti per kelias savaites.

Organizacija taip pat nurodė peržiūrinti trečiosios „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinų nuo COVID-19 dozės naudojimą žmonėms su silpna imunine sistema. Pasak EVA, tiems žmonėms gali prireikti papildomos dozės „pagal pirminę skiepijimo programą“.

 


Šiame straipsnyje: EvaPSOPfizer-BioNTech

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių