Quantcast

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas su V. Putinu aptarė krizę Baltarusijoje

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) antradienį informavo telefonu aptaręs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu gilią politinę krizę, krečiančią Baltarusiją.

„Ką tik aptariau padėtį #Baltarusijoje su Rusijos prezidentu Putinu, – sakoma Ch. Michelio „Twitter“ žinutėje. – Tik taikus ir iš tikrųjų įtraukus dialogas gali išspręsti krizę Baltarusijoje.“

Šis pasitarimas su Kremliumi įvyko Ch. Micheliui sušaukus trečiadienį vaizdo konferencijos formatu vyksiantį neeilinį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl besivystančios krizės Baltarusijoje, kur vyksta dideli opozicijos protestai prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos ginčijamą perrinkimą.

„Baltarusijos žmonės turi teisę nuspręsti dėl savo ateities ir laisvai išrinkti savo lyderį. Smurtas prieš protestuotojus yra nepriimtinas ir negali būti leidžiamas“, – anksčiau tviteryje parašė Ch. Michelis. Jis nurodė, kad derybos prasidės trečiadienį 12 val. Briuselio (13 val. Lietuvos) laiku.

Per pusvalandį trukusį pokalbį su V. Putinu Ch. Michelis išsakė susirūpinimą dėl rugpjūčio 9-ąją Baltarusijoje įvykusių rinkimų ir A. Lukašenkos saugumo pajėgų smurto prieš protestuotojus, sakė vienas ES pareigūnas.

Jiedu taip pat aptarė galimybes paskatinti dialogą, kad krizė būtų taikiai išspręsta, nurodė pareigūnas.

Vakarų galybės didino spaudimą A. Lukašenkos pagrindinei sąjungininkei Rusijai neįsikišti ir neparemti Minsko režimo, Kremliui pareiškus, kad Maskva pasiruošus prireikus pasiųsti karių į Baltarusiją.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį irgi paskambino V. Putinui, kad pasakytų, jog Baltarusija privalo liautis jėga vaikyti taikius protestus ir kad Minskas privalo paleisti sulaikytuosius ir politinius kalinius be pradėti tartis su A. Lukašenkos kritikais.

Valdžia privalo „pradėti nacionalinį dialogą su opozicija ir visuomene, kad išspręstų šią krizę“, kanclerės atstovas citavo A. Merkel žodžius.

Baltarusijos sostinėje praeitą savaitgalį vyko didžiausia demonstracija per nepriklausomos valstybės istoriją. Daugiau kaip 100 tūkst. žmonių užplūdo Minsko gatves reikalauti, kad atsistatydintų jau 26 metus šaliai vadovaujantis A. Lukašenka.

Milicijai vaikant ankstesnius protestus buvo sulaikyta daugiau kaip 6,7 tūkst. žmonių, taip pat žuvo du žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
tos tuscios kalbos juk tai slavu gentys kuriu taip nemegsta eurosojuzas su jav ir britu spec t ir noras juos ne pakeisti o greiciau sunaikinti nors sovietyne diktatura nieko nesiskyre nuo vakaru betsiandien patys rusai supranta jei vakaru imperija isigales bus visiem sakes nes tai setoniska iliuminatu valdymo formasu veidmainiska demon kratiska iliuzija?...

AŠ Manau

AŠ Manau portretas
Putinas tegu rupinasi savo šalies žmonių gyvenimais.O jau galimai diena netoli,kad ir jam reikės trauktis iš sosto.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių