Quantcast

Europos šalys inicijuos JT Saugumo Tarybos diskusijas dėl padėties Baltarusijoje

Estija kartu su Belgija, Prancūzija, Vokietija ir Jungtine Karalyste ketina trečiadienį iškelti klausimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje dėl padėties Baltarusijoje, jau tris mėnesius krečiamoje masinių opozicijos protestų dėl autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos suklastoto perrinkimo.

„Estija pažadėjo užtikrinti tarptautinės bendrijos dėmesį įvykiams Baltarusijoje ir, prireikus, išlaikyti JT Saugumo Tarybą susitelkusią į šią padėtį“, – sakė estų užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu (Urmas Reinsalus).

Pasak U. Reinsalu, Baltarusijos valdžia toliau smurtauja prieš taikius protestuotojus ir imasi represijų prieš savo žmones. Anot ministro, Minsko režimas įtariamas kankinimais, netinkamu elgesiu ir priverstiniais dingimais; šalyje taip pat tęsiasi puolimas prieš žiniasklaidos laisvę ir moterų aktyvisčių bauginimai atimti iš jų vaikus.

„Tarptautinė bendrija neužmiršo padėties Baltarusijoje ir privalo toliau raginti Baltarusijos valdžią užmegzti dialogą su piliečiais, kad būtų surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai“, – kalbėjo U. Reinsalu.

Tarptautinė bendrija neužmiršo padėties Baltarusijoje ir privalo toliau raginti Baltarusijos valdžią užmegzti dialogą su piliečiais, kad būtų surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai.

Baltarusiją nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių ginčijamo prezidento rinkimų krečia beprecedenčiai masiniai opozicijos šalininkų protestai. Masiškiausi jų paprastai rengiami sekmadieniais – neretai dešimtys tūkstančių žmonių išeidavo į gatves Minske ir kituose miestuose, protestuodami prieš A. Lukašenkos, vadovaujančio šaliai jau ilgiau kaip du dešimtmečius, perrinkimą, kuris, pasak Baltarusijos opozicijos ir Vakarų demokratijų, buvo suklastotas.

Praeitą sekmadienį Baltarusijos milicija per demonstracijas sulaikė mažiausiai 1 048 žmones, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Tai buvo didžiausias skaičius protestuotojų, kurį sulaikė milicija po brutalaus saugumo pajėgų susidorojimo su protestuotojais iškart po rinkimų, kai per kelias dienas buvo sulaikyta beveik 7 000 žmonių ir buvo pranešama apie areštuotųjų kankinimus sulaikymo vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cirkas.....

Cirkas..... portretas
Kam šitas spektaklis.....orkestrui diriguoja Amerikos gerai organizuotos grupuotės.....

Šiaiptai

Šiaiptai portretas
JTO yra impotentinė struktūra pakol ten Rusija turi veto balsą. Gali reikšti ką tik nori, viskas nueina šuniui ant uodegos nes rusai sako NE.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Reikia išmest Baltarusią iš JTO kaip kad išmetė SSSR kai ši užpuolė Suomiją.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių