Quantcast

Europos Sąjunga pristatys karantino užbaigimo strategiją

Europos Komisija trečiadienį pristatys planą, kaip blokui užbaigti karantiną, kuris sudavė skaudų smūgį Europos Sąjungos narių ekonomikoms, sakė atstovas.

Strategiją po atitinkamų eurokomisarų vaizdo konferencijos pristatys Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen). Tai daroma kai kurioms ES šalims paskelbus apie planus švelninti karantino priemones.

Austrija ir Danija yra sakiusios, kad nuo kitos savaitės pradės palaipsniui naikinti suvaržymus, bet išlaikys socialinio atstumo priemones ir nurodymus dėl dažno rankų plovimo.

Europos Komisija parengs gaires strategijai viso bloko mastu, per spaudos konferenciją, surengtą vaizdo ryšiu, sakė atstovas Ericas Mameris (Erikas Mameris).

„Taip (daroma) todėl, kad kai kurios valstybės narės pradeda galvoti apie pirmuosius žingsnius, kalbant apie priemonių atšaukimą artimiausiomis savaitėmis. Manome, kad labai svarbu tai daryti koordinuotai“, – sakė jis.

Komisijos pasiūlymai bus parengti prieš vėliau šį mėnesį įvyksiančią ES šalių lyderių vaizdo konferenciją.

E. Mameris pridūrė, kad Austrija ir Danija informavo Komisiją bei visas valstybes nares apie savo sprendimus.

„Suprantame, kad šios strategijos yra labai laipsniškos, bus įgyvendinamos žingsnis po žingsnio, o tai išties vienas svarbus elementas, kurį tikrai taip pat akcentuosime“, – sakė jis.

Sunku koordinuoti

ES ir kaimyninės šalys, tarp jų Jungtinė Karalystė ir Norvegija, užregistravo daugiau kaip 600 tūkst. COVID-19 atvejų, nurodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Pareigūnai pranešė apie daugiau kaip 51 tūkst. mirties atvejų, daugiausia Italijoje ir Ispanijoje.

Visame bloke buvo įvestos vienokios ar kitokios karantino priemonės, nuo privalomo buvimo namie tokiose vietose kaip Šiaurės Italija iki daug švelnesnių rekomendacijų Švedijoje, kur žmonėms leidžiama laisvai judėti ir rinktis nedidelėmis grupėmis.

Europos Komisijai buvo sunku parengti bendrą ES poziciją, nes Bendrija negali labai veikti valstybių narių sveikatos apsaugos ir teisėtvarkos politikos.

Tačiau Komisija sugebėjo sušvelninti kai kurias griežtas sienų apsaugos priemones, kurių ėmėsi tokios valstybės kaip Austrija ir Lenkija, ir kurios labai trukdė krovinių gabenimui keliais.

ES lyderiai vis labiau nerimauja dėl karantino poveikio ekonomikai. Prancūzija perspėjo, kad susiduria su didžiausia recesija nuo Antrojo pasaulinio karo.

Per praėjusią lyderių vaizdo konferenciją kovo 10 dieną vienas dalyvių pasakė: „Ką tik prasidėjo uždarymas. Mums tikrai reikia surasti būdą jį užbaigti.“

Tačiau problema ta, kad vis dar nėra jokio veiksmingo COVID-19 gydymo ar skiepo. Todėl, kaip sakė vienas ES pareigūnas, kils bėdų, jei valstybės narės „noromis nenoromis“ pradės atšaukti savo karantino priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių