Quantcast

Europos Komisija siūlo kriminalizuoti ES sankcijų pažeidimus

Europos Komisija penktadienį pateikė pasiūlymą suvienodinti su Europos Sąjungos sankcijų pažeidimais susijusių nusikalstamų veikų sampratą ir bausmes už jas.

Kaip rašoma EK pranešime, tebevykstant Rusijos agresijai prieš Ukrainą, labai svarbu, kad ES sankcijos būtų visiškai įgyvendintos, o šių priemonių pažeidimai nepasiteisintų.

EK siūlo bendras bloko taisykles, kurios palengvins ribojamųjų priemonių pažeidimų tyrimą, baudžiamąjį persekiojimą ir bausmes už jas visose bloko valstybėse narėse, taip pašalinant esamas teisines spragas ir sustiprinant atgrasymą nuo ES sankcijų pažeidinėjimo.

Tarp nusikalstamų veikų, kuriomis būtų pažeidžiamos ES sankcijos, būtų leidimas naudotis lėšomis ar ekonominiais ištekliais sankcionuotam asmeniui, subjektui ar organizacijai arba jų naudai, nesugebėjimas įšaldyti šių lėšų, sąlygų sudarymas sankcionuotiems asmenims atvykti į valstybės narės teritoriją arba vykti per ją tranzitu, prekyba prekėmis ar paslaugomis, kurių importas, eksportas, pardavimas, pirkimas, perdavimas, tranzitas arba vežimas yra draudžiamas arba ribojamas.

Nusikalstamos veikos apimtų ir ES sankcijų apėjimą – jų vengimą ir bandymą jų išvengti.

Būtų nustatomi ir bendrieji pagrindiniai bausmių standartai: atsižvelgiant į nusikalstamą veiką, asmeniui gali būti skirta maksimali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Įmonėms gali būti taikomos baudos, kurios sudarytų ne mažiau kaip 5 proc. juridinio asmens bendros pasaulinės apyvartos verslo metais, einančiais prieš sprendimą skirti baudą.

Šį pasiūlymą svarstys Europos Parlamentas ir ES Taryba.

ES sankcijų įgyvendinimas Rusijai vasarį užpuolus Ukrainą rodo, kad sudėtinga nustatyti oligarchams priklausantį turtą, kurį jie slepia skirtingose jurisdikcijose pasinaudodami teisinėmis ir finansinėmis struktūromis, teigiama pranešime.

 


Šiame straipsnyje: Europos parlamentasEuropos Komisijakaras UkrainojeES sankcijų pažeidimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių