Quantcast

Europos Komisija siūlo atnaujinti suderintą požiūrį į laisvo judėjimo apribojimus

  • Teksto dydis:

Europos Komisija pirmadienį pasiūlė atnaujinti praėjusių metų spalio mėnesio Tarybos rekomendaciją dėl priemonių, kuriomis daromas poveikis laisvam judėjimui Europos Sąjungoje, koordinavimo, informuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Atsižvelgiant į naujas koronaviruso atmainas ir didelį naujų užsikrėtimo atvejų skaičių daugelyje valstybių narių, būtina atgrasyti nuo nebūtinų kelionių, tačiau vengti sienų uždarymo ar bendro draudimo keliauti ir užtikrinti, kad bendroji rinka ir tiekimo grandinė veiktų nepertraukiamai.

Europos Komisijos pasiūlyme numatytos papildomos suderintos priemonės dviejose srityse, kuriose valstybės narės jau susitarė bendradarbiauti: suderinto spalvinio kodo, skirto rizikos zonoms žymėti, atnaujinimas ir griežtesnės priemonės keliautojams iš didesnės rizikos zonų.

Be esamų žalios, oranžinės, raudonos ir pilkos spalvų, Europos Komisija siūlo įtraukti tamsiai raudoną spalvą, ja būtų pažymėtos sritys, kuriose užsikrėtimo atvejų skaičius labai didelis, sakoma Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje pranešime.

Tai būtų taikoma vietovei, kurios 14 dienų atvejų rodiklis yra daugiau kaip 500 atvejų 100 000 gyventojų. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) toliau skelbs atnaujintas žemėlapio versijas, parengtas pagal valstybių narių pateiktus duomenis.

Griežtesnės priemonės keliautojams iš didesnės rizikos zonų būtų tuomet, kai asmenys atvyksta iš tamsiai raudonos zonos. Valstybės narės turėtų reikalauti, kad prieš atvykdami pasidarytų testą ir karantinuotųsi (tokią praktiką rekomendavo Sveikatos saugumo komitetas ir ją šiuo metu taiko kelios valstybės narės).

Atsižvelgdama į riziką, susijusią su labai dideliu naujų užsikrėtimo atvejų skaičiumi, Europos Komisija, remdamasi ECDC gairėmis, rekomenduoja valstybėms narėms susitarti priimti, toliau taikyti ar sustiprinti plitimo mažinimo priemones, tokias kaip buvimą namuose ir laikiną tam tikrų verslo įstaigų uždarymą, visų pirma vietovėse, kurios priskiriamos tamsiai raudonai zonai, stiprinti testavimą ir atsekimą, taip pat didinti COVID-19 atvejų stebėseną ir sekoskaitą, kad būtų renkama informacija apie naujų, labiau infekcinių koronaviruso atmainų plitimą.

Be pirmadienį Europos Komisijos pasiūlytų atnaujinimų dėl kelionių ES, EK taip pat priėmė pasiūlymą atnaujinti Tarybos rekomendaciją dėl kelionių į ES iš ES nepriklausančių šalių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitonas

Kapitonas portretas
Biznį su kaukėm ir respiratoriais jau padarė. Su vakcina irgi gerai einasi. Dabar eilė iš greitujų testų porą milijardų pasidaryt. Kas toliau?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių