Quantcast

Estijos ministras: Estijos ir JAV deklaracija dėl 5G ryšio nenukreipta prieš „Huawei“

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu (Urmas Reinsalus) pareiškė, kad praeitą savaitę paskelbta Talino ir Vašingtono bendra deklaracija dėl 5G ryšio tinklų saugumo nėra nukreipta prieš Kinijos telekomunikacijų milžinę „Huawei“.

„Veiksmai, nukreipti ryšių tinklų saugumui Estijoje arba kitur Europoje užtikrinti nėra nukreipti prieš jokią konkrečią technologijų bendrovę“, – interviu laikraščiui „Postimees“ sakė U. Reinsalu.

„Dėl Estijos, kaip technologijų valstybės, įvaizdžio visai natūralu plėsti bendradarbiavimą su JAV naujųjų technologijų srityje. Ši deklaracija pakartoja ryšių tinklų saugumo užtikrinimo principus. Mūsų skaitmeninėje visuomenėje gyvybiškai svarbių paslaugų ir nacionalinės gynybos nenutrūkstamumas priklauso nuo ryšių tinklų, todėl ryšių tinklų saugumas yra mums kritiškai svarbus reikalas“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie Kiniją, diplomatijos vadovas pabrėžė, kad yra Estijai svarbi šalis, su kuria Talinas palaiko glaudžius ekonominius ir politinius ryšius.

„Pavyzdžiui, Statistikos biuro duomenys rodo, kad 2018 metais importavome iš Kinijos 594 mln. eurų vertės prekių, o mes į Kiniją eksportavome prekių už 185 mln. eurų“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, Estijos bendrovės, įskaitant logistikos įmones, domisi Kinijos rinka, o verslo paramos agentūra „Enterprise Estonia“ (EAS) įvardija Kiniją kaip vieną pagrindinių šalies eksporto rinkų.

„Plėtodama santykius su Kinija Estija vadovaujasi Europos Sąjungos bendrąja tarptautinės prekybos, užsienio ir saugumo politika bei principais, išdėstytais 2019 metų balandį Briuselyje įvykusio ES ir Kinijos viršūnių susitikimo baigiamajame pranešime. Estijai, kaip ir visai ES, prioritetinės sritys yra prekyba, investicijos, prieigos prie rinkų lygiateisiškumas, bet taip pat žmogaus teisės ir platesnė taisyklėmis pagrįsta pasaulio tvarka“, – pridūrė U. Reinsalu.

Estijos premjeras Juri Ratas (Jūris Ratas) ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) spalio 31-ąją Vašingtone pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą dėl 5G saugumo ir paskelbė, kad tik patikimiems informacijos ir ryšių technologijų tiekėjams gali būti leista kurti 5G tinklus, siekiant užtikrinti šių tinklų apsaugą nuo neteisėtos prieigos ir trikdymo.

Jokia vyriausybė ar organizacija neturi „Huawei“ akcijų ir jokia forma nekontroliuoja „Huawei.

Be kita ko, deklaracijoje sakoma, kad tiekėjai negali būti susaistyti pavaldumo ryšiais su užsienio vyriausybėms be nepriklausomos teismų kontrolės, kad jų finansavimo ir vadybos struktūra turi būti skaidri ir kad jie privalo būti įrodę besivadovaujantys įstatymų viršenybės principais bei nesusitepę verslo etikos pažeidimais.

Tuomet „Postimees“ rašė, kad šis susitarimas eliminuoja „Huawei“ įrangos naudojimą kuriant 5G  tinklą. Tai papiktino „Huawei“ atstovus.

„Huawei“ pirmadienį paskelbė esanti susirūpinusi dėl šios bendros deklaracijos, bet tebesijaučianti saugi dėl savo verslo ir investicijų Estijoje.

„Kibernetinis saugumas yra technologinis klausimas, kuris neturėtų būti politizuojamas. Tai turėtų būti įvertinta ir patikrinta remiantis faktais ir standartais, kaip vertinama ir naujausioje Europos Sąjungos 5G ataskaitoje“, – sakoma  „Huawei Technologies“ generalinio direktoriaus Baltijos šalims Ricky Cheno (Rikio Čeno) pranešime.

Jis atkreipė dėmesį, kad „Huawei“ yra privati įmonė, kurios 100 proc. akcijų priklauso jos darbuotojams, taip pat turinti aiškią nuosavybės ir vadybos struktūrą.

„Jokia vyriausybė ar organizacija neturi „Huawei“ akcijų ir jokia forma nekontroliuoja „Huawei“, – pabrėžė R. Chenas.

Pasak jo, „Huawei“ per pastaruosius trejus metus teikė paslaugas 3 mlrd. žmonių 170 valstybių. „Kaip rodo įrodyta patirtis, „Huawei“ ir vietos operatoriai gali užtikrinti saugų ir patikimą tinklą“, – aiškino bendrovės pareigūnas.

„Tikimės, kad Estijos vyriausybė priims teisingus sprendimus, atitinkančius valstybės ir Estijos žmonių interesus. Toliau pasitikime savo verslu ir investicijomis Estijoje, kol esame saugomi Estijos nepriklausomos teismų sistemos ir kol deklaracijoje išvardyti kriterijai yra sąžiningai visiems taikomi”, – pridūrė R. Chenas.

Iš Europos šalių panašų susitarimą su JAV yra sudariusi tik Lenkija. Tuo metu Vokietija, Norvegija, Jungtinė Karalystė ir Suomija yra paskelbusios, kad neatsiribos nuo jokio tiekėjo, kurio technologijos atitinka saugumo standartus.

Kita vertus, Estija, Lenkija ir JAV laikosi pozicijos, kad kuriant 5G ryšio tinklus būtina atsižvelgti į politinius, teisinius ir ekonomikos rizikos veiksnius. Dėl šios priežasties Estija planuoja spręsti dėl 5G ryšio tiekėjų tinkamumo ne vien pagal jų pateikiamą techninę ir finansinę informaciją, bet ir pagal tiekėjo kilmės šalį.

„Naujųjų technologijų patikimumas Estijai, kaip skaitmeninei valstybei, yra prioritetinis, o JAV yra mūsų svarbiausios sąjungininkės saugumo srityje“, – po bendros deklaracijos pasirašymo sakė estų premjeras J. Ratas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Buciuoja sik.. Amerikai is paskutiniuju. Amerika jau nesugebame technologiskai konkuruoti su Kinija, tai prasideda nesvarus zaidimai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių