Quantcast

Estija reikalauja paleisti už šnipinėjimą Rusijos nuteistą estų saugumo pareigūną

  • Teksto dydis:

Estijos užsienio reikalų ministrė Marina Kaljurand penktadienį susitiko su kadenciją baigiančiu Rusijos ambasadoriumi Taline Jurijumi Merzliakovu ir pareikalavo, kad Maskva nedelsdama paleistų Estijos vidaus saugumo tarnybos pareigūną Estoną Kohverą (Estoną Kohverą), kuris buvo nuteistas už šnipinėjimą.

Ministrė sakė, kad Estija griežtai smerkia Rusijos teismo nutartį ir pačią E.Kohvero bylą, naujienų agentūra „Interfax“ citavo Estijos užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnybą.

„Nutartis nepakeis mūsų pozicijos, ir mes toliau reikalausime, kad Estonas Kohveras būtų nedelsiant paleistas, – pabrėžė M.Kaljurand. – Estono Kohvero areštas ir nuteisimas yra sunkus tarptautinės teisės pažeidimas.“

Ministrė pridūrė, kad Estija ir tarptautinė bendruomenė atidžiai stebi E.Kohvero bylą; Talinas tikisi, kad Rusijos institucijos pateiks savo teismo nutartį ir paaiškins, kaip toliau bus elgiamasi su šiuo pareigūnu.

Ministrė kritikavo faktą, kad Estijos gydytojui nebuvo leista aplankyti E.Kohvero Pskove netrukus po jo sulaikymo.

Estijos konsulas Maskvoje penktadienį susitiko su E.Kohveru tardymo izoliatoriuje ir informavo jį apie Talino paskelbtus jį palaikančius pareiškimus. Kaip pranešama, E.Kohveras paprašė konsulo padėkoti Estijos žmonėms už palaikymą.

Maskva sako, kad Vakarų šalių reakcija į E.Kohvero nuteisimą yra mėginimas politizuoti baudžiamąjį procesą.

„Nuskambėjusius garsius pareiškimus negalime įvardyti kuo nors kita negu aiškiu mėginimu politizuoti šią baudžiamąją bylą, kurios nutartis nekelia jokių abejonių dėl jos teisėtumo ir pagrįstumo“, – Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova rašo komentare, kuris ketvirtadienį buvo paskelbtas URM tinklalapyje.

„Turime pakartoti, kad ši byla buvo nagrinėjama griežtai laikantis Rusijos įstatymų ir visokeriopai atsižvelgiant į visus baudžiamųjų procedūrų standartus, tarptautinės teisės aspektus ir Estijos piliečio teises“, – pridūrė ji.

Rusijos šiaurės vakarinės Pskovo srities teismas rugpjūčio 19 dieną Estijos saugumo policijos pareigūnui E.Kohverui skyrė 15 metų kalėjimo.

Teismas pripažino E.Kohverą kaltu dėl šnipinėjimo, neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo, neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ir jo kontrabandos.

Estijos saugumo policijos (KaPo) pareigūną E.Kohverą pernai rugsėjo 5 dieną sulaikė Rusijos federalinė saugumo tarnyba Estijos ir Rusijos pasienyje. Apieškant šį estų pareigūną, esą rasta didelė suma pinigų ir ginklas.

Kitą dieną Maskvos teismas sankcionavo jo areštą pagal kaltinimą šnipinėjimu. Vėliau E. Kohverui buvo pareikšti nauji kaltinimai – dėl ginklo kontrabandos, neteisėto jo laikymo ir neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo.

Talinas tvirtina, kad E. Kohveras buvo pagrobtas iš Estijos teritorijos grasinant jam ginklu. Tuo tarpu Rusijos federalinė saugumo tarnyba teigia, kad sulaikė E. Kohverą Rusijos šiaurės vakaruose netoli Estijos sienos, kai jis bandė vykdyti „slaptą operaciją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių