Quantcast

Estija atsisakė akredituoti Kremliaus naujienų agentūros darbuotojus

  • Teksto dydis:

Estija antradienį atsisakė suteikti akreditaciją Kremliaus finansuojamos propagandinės naujienų agentūros „Rossija segodnia“ („Rusija šiandien“) darbuotojams, norėjusiems atvykti į rugsėjo pradžioje Taline rengiamą neoficialų Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Estijos valdžios įstaigos pasilieka sau teisę nesuteikti akreditacijų žiniasklaidos leidiniams, ir laiko koncerno „Rossija segodnia“ kanalus leidiniais, kurie nėra nepriklausomi ir nesilaiko gero žurnalistikos tono. Tas pats principas galioja ir per Estijoje vykstančius renginius, susijusius su pirmininkavimu (ES)“, – antradienį naujienų agentūrai BNS sakė Estijos pirmininkavimo ES organizacinio komiteto atstovė.

„Spaudos laisvė Estijoje laikoma labai svarbia vertybe; tai patvirtina ir aukšta 12-oji vieta tarp 180 valstybių pasauliniame reitinge (2017 metų Pasauliniame spaudos laisvės indekse). Įvairiapusiškai bendradarbiaujame su leidiniais ir žurnalistais – taip pat ir iš Rusijos – kurie savo darbe vadovaujasi nepriklausomos žurnalistikos principais. Taip pat esame nusiteikę prieš priešiškas interpretacijas ir propagandą žiniasklaidos srityje“, – teigė ji.

„Dezinformacijos ir propagandos grėsmes rimtai vertina dauguma demokratinių valstybių ir jas vienijančių organizacijų. Pavyzdžiui, 2016-ųjų lapkričio 3 dienos Europos Parlamento rezoliucijoje (naujienų portalas) „Sputnik“ buvo pavadintas „išgalvotų naujienų agentūra“, – pažymėjo atstovė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu antradienį pareiškė „nustebusi“ dėl Estijos sprendimo nesuteikti „tarptautinės naujienų agentūros“ „Rossija segodnia“ darbuotojams akreditacijos dalyvauti rugsėjo 7-8 dienomis Taline vyksiančiame renginyje.

Naujienų agentūra „Rossija segodnia“ buvo įkurta 2013 metais Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu; ji pakeitė anksčiau veikusią naujienų agentūrą „RIA Novosti“.

Ši agentūra yra tiesiogiai pavaldi Rusijos vyriausybei. „Rossija segodnia“ generalinis direktorius yra televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Kiseliovas, vadinamas pagrindiniu šalies propagandistu ir V.Putino režimo šalininku. Vyriausiąja naujienų agentūros redaktore D.Kiseliovas paskyrė Margaritą Simonjan, kuri taip pat yra ir anglų kalba transliuojančio televizijos kanalo RT vyriausioji redaktorė.

2014 metais ši agentūra paleido naujienų portalą „Sputnik“; jis taip pat yra laikomas vienu iš Kremliaus propagandos įrankių. Estijos ministras pirmininkas Juri Ratas (Jūris Ratas) yra sakęs, kad jo šalies vyriausybės nariai niekada neduos „Sputnik“ interviu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
seniai.laikas.buvo.kam.leist.jedi.visvien.meluoja.savo.liaudziai.ir.suda.mala.

Algis

Algis portretas
Pizdec! Neismatuojamas smugis Rusijos ziniasklaidai. Neuzilgo, ir lietuviai ka nors sugalvos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių