Quantcast

ES vaistų agentūra patvirtino „AstraZeneca“ vakciną nuo COVID-19

Europos vaistų agentūra (EVA) penktadienį leido naudoti britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ sukurtą vakciną nuo koronaviruso skiepijant suaugusius ES piliečius, skambant kritikai, kad blokas pernelyg lėtai vakcinuoja savo gyventojus.

EVA leido šiuo preparatu skiepyti 18-mečius ir vyresnius žmones, nors šią savaitę buvo reiškiamas susirūpinimas, kad nėra pakankamai duomenų, įrodančių, kad jis yra veiksmingas vyresnio amžiaus asmenims.

„AstraZeneca“ produktas yra jau trečioji vakcina nuo COVID-19, kuriai EVA uždegė žalią šviesą. Anksčiau buvo patvirtinti įmonių „Pfizer“ bei „BioNTech“ ir „Moderna“ preparatai; jais taip pat leidžiama skiepyti visus suaugusiuosius.

Didžiausias klausimas buvo, ar EVA paseks Vokietijos pavyzdžiu, šiai valstybei trečiadienį atsisakius rekomenduoti „AstraZeneca“ vakciną naudoti skiepijant vyresnius nei 65 metų žmones dėl duomenų stokos.

„EVA rekomendavo suteikti sąlyginį leidimą platinti rinkoje „AstraZeneca“ vakciną nuo COVID-19, siekiant užkristi kelią sergamumui koronavirusine infekcija [skiepijant] 18 metų ir vyresnius žmones“, – pažymima Amsterdame įsikūrusios EVA pareiškime.

EVA mokslo ekspertai nusprendė, kad vakcina gali būti suleidžiama vyresnio amžiaus žmonėms.

Priežiūros tarnyba nurodė, jog „kalbant apie vyresnius nei 55 metų dalyvius, kol kas nėra pakankamai duomenų“, kurie parodytų, kaip veikia vakcina. Tačiau EVA pabrėžė, kad „turėtų būti suteikiama apsauga“, nes tokiems dalyviams buvo patvirtintas imuninis atsakas. Tokią išvadą leidžia daryti ir kitų vakcinų bandymų rezultatai.

„EVA mokslo ekspertai nusprendė, kad vakcina gali būti suleidžiama vyresnio amžiaus žmonėms“, – rašoma agentūros pranešime.

„Tikimasi gauti daugiau informacijos per besitęsiančius tyrimus su daugiau pagyvenusių dalyvių“, – priduriama jame.

EVA anksčiau jau leido platinti „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinas 27 ES valstybėse narėse, taip pat Europos ekonominei erdvei (EEE) priklausančiose Islandijoje Lichtenšteine ir Norvegijoje.

Europos šalys nekantriai laukė, kol bus leista platinti „AstraZeneca“ vakciną, nes ji yra pigesnė už konkurentų siūlomas alternatyvas ir lengviau transportuojama bei saugojama.

Amžiaus ribojimai bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu sukurtam preparatui būtų buvęs smūgis vyriausybėms, savo skiepijimo kampanijose prioritetą skiriančioms pažeidžiamiems ir pagyvenusiems piliečiams.

Pati anglų ir švedų farmacijos milžinė „AstraZeneca“ penktadienį pasveikino EVA sprendimą dėl jos vakcinos, nepaisant besitęsiančio ginčo su Briuseliu.

„Šiandien duota rekomendacija išryškina „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19, kuri yra ne tik veiksminga ir gerai toleruojama, bet ir lengvai suleidžiama, vertę“, – pareiškė bendrovės vadovas Pascalis Soriot (Paskalis Sorio).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių