Quantcast

ES užsienio politikos vadovas žada priešintis Rusijai, varžyti ją ir dirbti su ja

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) trečiadienį išdėstė bloko planą dėl stabilesnių santykių su Rusija kūrimo, bet įspėjo, kad ryšiai su Maskva atrodo blogėsiantys.

„Mes manome, kad partnerystės atnaujinimas, leisiantis mums realizuoti visą artimo bendradarbiavimo su Rusija potencialą, yra tolimoje perspektyvoje, todėl ES reikia žiūrėti realistiškai ir ruoštis tolesniam santykių su Rusija blogėjimui“, – pareiškė J. Borrellis.

„ES tuo pačiu metu priešinsis Rusijai, varžys ją ir dirbs su ja, remdamasi tvirtu bendru Rusijos tikslų supratimu ir principingo pragmatizmo požiūriu“, – sakė J. Borrellis, pateikdamas naują ataskaitą, kurioje išdėstyta „labiau nuspėjamų ir stabilesnių santykių“ su Kremliumi strategija.

27 valstybių Bendrijos santykiai su Rusija nusmuko į rekordines žemumas, ES įvedus sankcijų Maskvai dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno suėmimo, o Maskvai atsakius sankcijomis prieš Briuselio pareigūnus.

ES lyderiai, kurie aptars šią ataskaitą kitą savaitę vyksiančiame viršūnių susitikime, siekia suderinti bendrą požiūrį į savo milžinišką kaimynę Rytuose, nepaisant nesutarimų tarp kai kurių bloko narių, kaip elgtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Vėl ir vėl Europos Sąjunga demonstruoja vienybę, nepaisant Rusijos pastangų mus suskaldyti, ir ši vienybė išlieka mūsų didžiausias turtas, ir ji turi būti dar tvirtesnė“, – kalbėjo J. Borrellis.

ES strategija Rusijos atžvilgiu buvo pristatyta JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) sėdus ilgai lauktų derybų su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu Šveicarijoje.

J. Bidenas, į derybas atvykęs po susitikimų su savo sąjungininkais Briuselyje, pažadėjo nustatytai aiškias „raudonas linijas“ Rusijos lyderiui V. Putinui, kad Maskva baigtų savo agresyvų elgesį.

V. Putinas į susitikimą Ženevoje vyko teigdamas, kad Maskva paprasčiausiai meta iššūkį JAV hegemonijai. Tai papildo jo pastangas propaguoti „daugiaašį pasaulį“, suartinusias Rusiją ir tikriausiai dar galingesnę JAV priešininkę – Kiniją.


Šiame straipsnyje: Josepas BorrellisESRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

je

je portretas
Maskvoje budamas bande kazka pasakyti......ir isvadas zinome....

KAŽKAIP GALAI NESUEINA...

KAŽKAIP GALAI NESUEINA... portretas
Kaip galima vienu laiku "varžyti" ir "dirbti" ? Nereikia Rusijos maišyti su Baltijos šalimis. Su jomis jus tai ir darote, bet su Rusija - ne jūsų nosiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių