Quantcast

ES susirūpinusi dėl išrinkto Vengrijos Aukščiausiojo Teismo pirmininko

Europos Komisija (EK) antradienį išreiškė nerimą dėl Vengrijos Aukščiausiojo Teismo pirmininko išrinkimo. Juo pirmadienį buvo išrinktas šalies premjero Viktoro Orbano sąjungininkas Andras Varga.

Nepaisydami to, kad A. Vargos kandidatūrą griežtai atmetė nacionalinė teisėjų taryba, parlamentarai pirmadienį nubalsavo būtent už jį. A. Varga Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas turėtų perimti 2021 m. pradžioje. Baiminamasi, kad A. Vargos išrinkimas gali paveikti teismo nepriklausomumą.

Pastaruoju metu EK paskelbtoje ataskaitoje dėl teisinės valstybės principų laikymosi keliamas Vengrijos teismų nepriklausomumo klausimas. Primindamas apie šią ataskaitą EK atstovas Christianas Wigandas teigė: „pastarieji žingsniai tik patvirtina mūsų nuogąstavimus“.

Jis tvirtino, jog nerimą ypač kelia žemesni kandidatams į Aukščiausiojo Teismo narių ir pirmininko postą taikomi kriterijai ir didesnė parlamentinė teismų kontrolė.

Pastaruosius devynis mėnesius A. Varga užėmė prokuroro Peterio Polto pavaduotojo pareigas.

P. Poltas sulaukė kritikos dėl to, kad nepaisė ES raginimų ištirti kai kurių V. Orbano rato politikų ir verslininkų galimos korupcijos atvejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių