Quantcast

ES ragina „taikiu, o ne kariniu“ būdu spręsti Korėjos krizę

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė pirmadienį paragino „taikiu, o ne kariniu“ būdu spręsti Korėjos pusiasalio krizę ir paragino Pchenjaną vengti bet kokių „tolesnių provokacinių veiksmų“, kurie dar labiau padidintų įtampą.

„Tokiu kritišku metu Europos Sąjunga pasisako už diplomatinį darbą su mūsų partneriais, kurio tikslas būtų deeskaluoti padėtį ir pasiekti visišką, įrodomą ir negrįžtamą branduolio ginklo atsisakymą Korėjos pusiasalyje taikiomis, o ne karinėmis priemonėmis“, – pareiškime cituojama Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Šis pareiškimas buvo išplatintas po ES darbo grupės sutikimo, kuriame sutarta, jog Bendrija kalbėsis su Šiaurės ir Pietų Korėja, Jungtinėmis Valstijomis, Kinija, Rusija ir Japonija.

„Būtina skubiai deeskaluoti padėtį Korėjos pusiasalyje, – pabrėžė F. Mogherini. – Todėl raginame Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką vengti bet kokių tolesnių provokacinių veiksmų, galinčių tik dar labiau padidinti įtampą regione ir pasaulyje.“

Šiaurės Korėjos „vis sparčiau vykdoma“ branduolinė ir balistinė raketų programos „yra rimtas ir nerimą keliantis šalies tarptautinių įsipareigojimų pažeidimas“, perspėjo F. Mogherini.

Įtampa tame regione didėja nuo tada, kaip Šiaurės Korėja praėjusį mėnesį išbandė dvi tarpžemynines balistines raketas, potencialiai galinčias pasiekti Jungtines Valstijas.

Be to, praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos kariuomenė pranešė rugpjūčio viduryje baigsianti rengti išsamų planą dėl keturių vidutinio nuotolio balistinių raketų paleidimo per Japoniją link JAV priklausančios Guamo salos Ramiajame vandenyne.

Antradienį Pchenjano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) „svarsto šį planą jau ilgą laiką“ ir „aptarė“ jį su kariuomenės vadais.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA nurodė, kad Kim Jong Unas buvo supažindintas su „Guamą apgaubiančios ugnies planu“ per pirmadienį surengtą patikrinimą Strateginių pajėgų štabe, vadovaujančiame branduolinių ginklų turinčios valstybės raketiniams daliniams.

Vis dėlto Kim Jong Unas pareiškė kol kas neduosiantis įsakymo paleisti raketas ir „dar kurį laiką stebėsiantis kvailą ir idiotišką jankių elgesį“.

Jeigu amerikiečiai „atkakliai tęs savo nepaprastai pavojingus, beatodairiškus veiksmus Korėjos pusiasalio atžvilgiu“, tuomet Pchenjanas imsis veiksmų, „kaip buvo skelbta anksčiau“, KCNA citavo lyderio žodžius.

„Siekiant išsklaidyti įtampą ir užkirsti kelią pavojingam kariniam konfliktui Korėjos pusiasalyje, būtina, kad Jungtinės Valstijos pirmosios atliktų teisingą pasirinkimą“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių