Quantcast

ES patvirtino Prancūzijos 7 mlrd. eurų vertės pagalbą oro linijoms „Air France“

Europos Komisija (EK) pirmadienį uždegė žalią šviesą Prancūzijos 7 mlrd. eurų vertės valstybės pagalbai nacionaliniam oro vežėjui „Air France“ – su suma bus švelninami ekonominiai koronaviruso pandemijos padariniai.

„Europos Komisija, remdamasi ES valstybės pagalbos taisyklėmis, patvirtino 7 mlrd. eurų Prancūzijos valstybės pagalbos priemonę, kurią sudaro valstybės garantijos paskoloms ir akcininko paskola „Air France“, siekiant bendrovei koronaviruso kontekste skubiai suteikti likvidumo“, – pranešime sakė už konkurenciją atsakinga eurokomisarė Margrethe Vestager.

EK kovo viduryje sušvelnino valstybės subsidijų taisykles, kad šalims narėms būtų lengviau padėti bendrovėms, kurios dėl COVID-19 pandemijos patiria finansinių sunkumų.

„Air France“ atveju pagalbą sudaro 4 mlrd. eurų vertės bankų paskolos, kurių 90 proc. garantuos valstybė, ir 3 mlrd. eurų vertės tiesioginės valstybės paskolos, mainais į kurias oro linijos įsipareigojo pagerinti savo pelningumą ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas.

„Prancūzija įrodė, kad visi kiti potencialūs likvidumo šaltiniai rinkose jau buvo ištirti ir išnaudoti, – teigė EK. – Nesant viešosios paramos, „Air France“ būtų tekę susidurti su bankroto rizika. Tai greičiausiai padarytų didelę žalą Prancūzijos ekonomikai.“

Dėl kelionių apribojimų Prancūzijoje ir kitose šalyse, įvestų siekiant apriboti koronaviruso plitimą, „Air France“ teko smarkiai sumažinti teikiamų paslaugų kiekį, dėl to bendrovė patyrė didelių veiklos nuostolių.

Prancūzijos ir Nyderlandų vyriausybės valdo maždaug 14 proc. dydžio akcijų paketus oro linijų „Air France-KLM“ grupėje.

Nyderlandų vyriausybė oro linijoms KLM ketina suteikti 2-4 mlrd. eurų valstybės pagalbą paskolomis ir garantijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių