Quantcast

ES paskelbė skirsianti 1 mlrd. eurų pagalbos paketą Afganistanui

Europos Sąjunga antradienį pranešė skirsianti vieno milijardo eurų pagalbos paketą Afganistanui, siekiant išvengti didelio humanitarinio ir socialinio bei ekonominio žlugimo, pranešė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Šie pinigai 250 milijonų eurų padidina anksčiau ES numatytą 300 milijonų eurų sumą skubiems humanitariniams poreikiams tenkinti. Likusi dalis bendros sumos atiteks kaimyninėms Afganistano šalims, priimančioms afganus, bėgančius nuo Talibano valdymo, sakoma pranešime.

Tokį pažadą U. von der Leyen davė Italijos organizuotame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių virtualiame susitikime humanitarinei ir saugumo padėčiai Afganistane aptarti.

EK vadovės pareiškime pabrėžiama, kad ES lėšos yra „tiesioginė parama“ afganistaniečiams, ir ji bus skirta per vietoje dirbančias tarptautines organizacijoms, o ne laikinąją Talibano vyriausybę, kurios Briuselis nepripažįsta.

ES pagalba plėtrai – kitaip nei humanitarinė pagalba – toliau lieka įšaldyta.

„Privalome daryti viską, ką galime, kad išvengtume humanitarinio ir socialinio bei ekonominio žlugimo Afganistane. Turime tai padaryti greitai “, – sakė U. von der Leyen ir priminė, kad artėja žiema.

„Mes aiškiai nurodėme savo sąlygas bet kokiam bendradarbiavimui su Afganistano valdžia, įskaitant pagarbą žmogaus teisėms. Kol kas pranešimai kalba patys už save. Tačiau Afganistano žmonės neturėtų mokėti už Talibano veiksmus “, – pareiškė ji.

27 šalių Bendrija ieško būdų neleisti pasikartoti 2015 metų ES pabėgėlių krizei, paskatintai pilietinio karo Sirijoje.

Briuselis laikosi pozicijos, kad migrantų srautą gali sustabdyti pinigų skyrimas, siekiant padėti stabilizuoti padėtį Talibano valdomame Afganistane ir pagalba tarp jo ir Europos esančioms šalims.

Pasak U. von der Leyen, ES šalys turi „moralinę pareigą“ padėti afganistaniečiams – ypač dalyvavusios NATO misijoje, kuri rugpjūtį buvo staigiai užbaigta.

Milijardo eurų pagalbos paketas leis padidinti išlaidas sveikatos priežiūrai Afganistane. Kaimyninėms šalims šios lėšos padės valdyti migraciją ir skatins bendradarbiavimą kovojant su terorizmu, nusikalstamumu ir neteisėtu migrantų gabenimu.


Šiame straipsnyje: ESpagalbos paketasAfganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių