Quantcast

ES paragino JAV prekybos kare skelbti paliaubas

ES prekybos komisaras antradienį paragino Jungtines Valstijas sutikti su paliaubomis dvišaliame prekybos kare po to, kai Pasaulio prekybos organizacija (PPO) antradienį suteikė leidimą ES įvesti atsakomųjų muitų JAV prekėms.

„Esu aiškiai pasakęs, kad labai norėčiau susiderėti su JAV, išvengiant kenksmingų priemonių ir atsakomųjų priemonių“, – sakė už prekybą atsakingas eurokomisaras Valdis Dombrovskis.

„Mes siūlome, kad JAV atšauktų muitus, įvestus dėl „Airbus“, – sakė buvęs Latvijos premjeras. – ES tuomet susilaikytų ir nepasinaudotų savo teise įvesti atsakomųjų priemonių, taip galėtume viską pradėti iš naujo ir bendradarbiauti siekiant įvairiose srityse rasti bendrą kalbą.“

Vašingtonas į tokius bloko prašymus sureagavo teigiamai – JAV prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris pranešė, kad „suintensyvins“ dvišales diskusijas.

„Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios šiam ginčui rasti sprendimą, – sakė R. Lighthizeris. – Laukiame ES atsako į naują JAV siūlymą ir suintensyvinsime tebevykstančias derybas su ES, kad atkurtume sąžiningą konkurenciją ir vienodas sąlygas šiam sektoriui.“

PPO antradienį suteikė leidimą ES kasmet įvesti atsakomųjų muitų 4 mlrd. dolerių vertės JAV prekėms ir paslaugoms dėl neteisėtų Vašingtono subsidijų lėktuvų gamintojai „Boeing“. PPO praėjusiais metais JAV suteikė analogišką leidimą sankcionuoti Briuselį dėl neteisėtos paramos aviacijos bendrovei „Airbus“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių