Quantcast

ES: negali būti jokių pateisinimų Šiaurės Airijos grasinimams

Briuselis antradienį pranešė laikinai atšaukęs Europos Sąjungos pareigūnus, padedančius vykdyti pasienio kontrolę dviejuose Šiaurės Airijos uostuose, ir paneigė, kad ginčas dėl vakcinų eksporto išprovokavo ekstremistinio pobūdžio grasinimus.

Šiaurės Airijos pareigūnai sustabdė kai kurių gyvūninės kilmės maisto produktų patikrą, vykdomą pagal ES ir Jungtinės Karalystės „Brexito“ sutarties Šiaurės Airijos protokolo nuostatas, „pastarosiomis savaitėmis“ padaugėjus grasinimų.  

Politinė kontroversija dėl protokolo paaštrėjo penktadienį, kai Europos Komisija pasiūlė, tačiau netrukus atšaukė dokumentą, kuriame grasinama pasiremiant sutartimi pradėti kontroliuoti vakcinų importą iš ES į JK.  

Tačiau Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris (Erikas Mameris) sakė, kad negali būti jokių pateisinimų grasinimams smurtu, ir tvirtino, jog nemaloni atmosfera susiklostė dar prieš tai, kai Briuselis per klaidą pagrasino inicijuoti 16-ąjį straipsnį.

„Kokia bebūtų priežastis, grasinimai smurtu yra tiesiog nepriimtini. Tai turi tučtuojau liautis. Neieškokite pasiteisinimų. Tai turi būti labai aišku“, – sakė E. Mameris. 

„Antra, mūsų gauta informacija rodo, kad ši situacija iš tiesų susiklostė jau prieš kurį laiką, taigi – dar prieš jūsų minimus įvykius. Todėl, manau, visiškai aišku, kad grasinimai prasidėjo dar prieš diskusijas dėl 16-ojo straipsnio“, – pridūrė jis.  

E. Mameris sakė, kad Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius trečiadienį surengs vaizdo konferenciją su kolega britu  Michaelu Gove'u (Maiklu Gouvu) ir Šiaurės Airijos lyderiais šiam reikalui aptarti.  

„Akivaizdu, kad mūsų personalo Šiaurės Airijos saugumas svarbus kaip bet kurio kito asmens, dirbančio Šiaurės Airijoje įgyvendinant Išstojimo sutartį“, – sakė jis. 

„Paprašėme jų šiandien nevykdyti savo pareigų. Toliau stebėsime situaciją ir elgsimės atitinkamai“, – pridūrė jis.

Europos Komisija anksčiau nurodė, kad darbuotojams, dirbantiems dviejuose Šiaurės Airijos pasienio postuose, antradienį buvo liepta sustabdyti darbą, kai „grasinimai smurtu“ paskatino regiono valdžią atšaukti iš uostų darbuotojus.

Šiaurės Airijos žemės ūkio, aplinkos ir kaimo reikalų departamentas vėlai pirmadienį pranešė, kad gyvūninės kilmės maisto tikrinimai Belfasto ir Larno uostuose buvo sustabdyti „siekiant užtikrinti darbuotojų gerovę“.

Larnos uoste vietos valdžia atšaukė 12 savo darbuotojų „pastarosiomis savaitės pagausėjus piktavališko ir grasinamo elgesio“ atvejų. Dėl šios padėties kaltinami griežtosios linijos junionistai.

Vietos valdžia nurodė, kad buvo rasta grafičių, siejamų su įtampa dėl uostuose vykdomų tikrinimų, o uostų darbuotojai tuose užrašuose įvardijami „taikiniais“.

Šiaurės Airijos žiniasklaida pranešė apie numanomus bandymus rinkti informaciją apie patikras vykdančius darbuotojus, pavyzdžiui, jų automobilių numerius. Tokie bauginimai atgaivino prisiminimus apie Šiaurės Airiją kelis dešimtmečius iki 1994 metų krėtusius neramumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių