Quantcast

ES: LGBTI diskriminacija ir smurtas prieš juos tebėra dideli

Lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių ir interseksualų (LGBTI) baimės, smurto prieš juos ir diskriminavimo lygis Europoje „išlieka aukštas“, rodo ketvirtadienį paskelbtas Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros (FRA) tyrimas.

Nors daugiau LGBTI žmonių jaučia galintys atvirai kalbėti apie savo tapatybę, 43 proc. apklaustųjų jautė, kad per 12 mėnesių iki 2019-aisiais atliktos apklausos buvo diskriminuojami.

Šis skaičius yra 6 punktais didesnis palyginti su 2012 metais FRA atliktu panašiu tyrimu. Skirtumas yra dar didesnis translyčių respondentų grupėje, kur 60 proc. apklaustųjų jautėsi diskriminuojami 2019 metais. 2012-iaisiais taip manė 43 proc. translyčių respondentų.

Per didžiausią tokio pobūdžio tyrimą FRA apklausė 140 tūkst. LGBTI asmenų 27 ES valstybėse, taip pat Didžiojoje Britanijoje, Serbijoje ir Šiaurės Makedonijoje.

Pirmą kartą tarp apklaustųjų buvo interseksualų ir 15–17 metų asmenų.

Vienoje įsikūrusi agentūra nurodo, kad diskriminacija padidėja, kai žiniasklaida, politikai ir kitos viešos figūros perduoda neigiamų pranešimų apie LGBTI žmones.

Kaip sakė ES lygybės komisarė Helena Dalli (Helena Dali), „kelia nerimą“ tai, kad „neseniai ES matėme prieš LGBTI nukreiptų incidentų, tokių kaip išpuoliai prieš paradus, „nuo LGBTI ideologijos laisvos zonos“ deklaracijų priėmimas, baudos už LGBTI palankias reklamas ir kita“.

Tačiau jos pareiškime konkrečiai neminima Lenkija, kurioje tokių incidentų buvo.

Ataskaitoje Malta ir Airija pateikiamos kaip vietų, kuriose respondentai jaučia nuo 2012-ųjų padidėjusią toleranciją, pavyzdžiai.

Vengia laikytis už rankų

Tačiau šeši iš dešimties respondentų „dažnai ar visuomet vengia viešumoje laikytis už rankų su tos pačios lyties partneriais“. Skirtingose žemyno vietose skaičiai yra nevienodi, pradedant daugiau kaip 80 proc. Lenkijoje iki mažiau nei 40 proc. Liuksemburge.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad 11 proc. respondentų pranešė per penkerius metus iki apklausos patyrę fizinį ar seksualinį užpuolimą. Translyčių ir interseksualų grupėje šis procentas buvo didesnis.

Kalbant apie ekonominę situacija, trečdalis LGBTI žmonių sako, kad jiems sunku sudurti galą su galu. Translyčių ir interseksualų padėtis, vėlgi, yra sunkesnė: maždaug pusė jų sako patiriantys ekonominių sunkumų.

FRA direktorius Michaelas O'Flaherty (Maiklas O'Flahertis) sakė, kad LGBTI žmonių sunkumai dėl darbo ir sveikatos apsaugos kilus COVID-19 pandemijai „gali padidėti“.

Esama ir padrąsinančių ženklų. 48 proc. 15–17 metų respondentų sakė, kad mokykloje juos visada ar dažnai kas nors paremia ar gina jų teises.

Ši tendencija iš dalies aiškinama faktu, kad jaunesni respondentai buvo daug labiau linkę nurodyti, kad LGBTI klausimai buvo aptarinėjami jiems esant mokykloje.

FRA mato būtinybę šalims „kurti nulinės tolerancijos smurtui prieš LGBTI bendruomenę ir jos puldinėjimui kultūrą“, taip pat rengti policiją identifikuoti ir tirti neapykantos nusikaltimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ES turi rimtesnių reikalų nei LGBT ?

Anonimas

Anonimas portretas
Tikruju apsigimusiu homoseksualu yra gal 5 % ir jie kaip ligoniai turetu gydytis,o 95% yra siuolaikines mados aukos,kuiems nusibodo buti normaliems ir dabar rekia iseje i gatves mojuodami vaivorykstinemis veliaavomis.

O tai ka

O tai ka portretas
Noretumet spiegti kad "Mes Nugalejom"?! Šito tai mūsų postsovietinese respublikose Niekada nebus ! Naikinsim šitą blogi ikaitusia gelezim Isdeginsim siknas!....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių