Quantcast

ES kilo klausimų dėl būsimo užsienio politikos vadovo neapdairumo tviteryje

  • Teksto dydis:

Europos Komisija penktadienį iškėlė klausimų dėl savo būsimo vyriausiojo įgaliotinio užsienio ir saugumo politikai, dabartinio Ispanijos užsienio reikalų ministro Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) neapdairumo tviteryje – opaus, su ekstradicija susijusio Jungtinės Karalystės pareigūnų dokumento paskelbimo.

Dokumentas, kuris nebuvo skirtas skelbti viešai, yra susijęs su Ispanijos prašymu Jungtinei Karalystei areštuoti ir išduoti katalonų politikę Clarą Ponsati (Klarą Ponsati), kuri užima akademinį postą viename Škotijos universitete.

Dokumente yra britų užklausimas per ES policijos bendradarbiavimo duomenų bazę Šengeno erdvei SIRENE, prašant daugiau informacijos, pagrindžiančios Ispanijos orderį. Ten buvo atskleisti kai kurie C. Ponsati asmens duomenys.

J. Borrellis dokumentą savo tviterio paskyroje paskelbė trečiadienį. Vėliau jis jį ištrynė, bet prieš tai buvo spėta padaryti ekrano kopijų, o katalonų europarlamentarė Diana Riber pateikė skundą ir pareikalavo uždrausti J. Borrelliui tapti naujuoju ES vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio ir saugumo politikai.

Europos Komisijos atstovė penktadienį žurnalistams sakė, kad „galioja labai aiškios taisyklės dėl galimybių naudotis Šengeno informacine sistema... ir mes reikalautume, kad visi gerbtų šių taisyklių raidę ir dvasią, ypač visus konfidencialumo reikalavimus“.

EK atstovė Mina Andrejeva taip pat sakė, kad tai Ispanijos reikalas, kuris neturėtų paveikti J. Borrellio būsimo darbo Europos Komisijoje.

„Šią tviterio žinutę p. Borrellis paskelbė kaip užsienio reikalų ministro pareigas einantis [asmuo]. Dabar šį reikalą turėtų nagrinėti atitinkamos nacionalinės institucijos“, – sakė ji, perduodama atsakomybę Madridui.

Už taisyklių pažeidimus – baudos

SIRENE duomenų bazės JK atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad informacija dokumente buvo skirta teisėsaugos pareigūnams ir teisėjams, o „ne plačiajai visuomenei“. Jis pridūrė, kad orderį išdavė Ispanija, todėl ji ir turi spręsti, ar buvo pažeistos kokios nors taisyklės paskelbiant tolesnį JK dokumentą.

Šaltinis Europos Komisijoje, kuris su AFP kalbėjosi iškėlęs anonimiškumo sąlygą, sakė, kad „Ispanijos pareigūnai privalo patikrinti, ar Borrellis turėjo teisę gauti tokią informaciją“.

Taisyklės numato baudas už konfidencialių dokumentų iš Šengeno duomenų bazės paskelbimą, pridūrė šaltinis.

72 metų J. Borrellis ES užsienio politikos vadovu turi tapti su naujos sudėties Europos Komisija, kuriai pirmininkaus Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Naujos sudėties Komisija turėjo pradėti dirbti šį lapkritį, bet jos darbo pradžia nukelta mažiausiai mėnesiui, nes kai kurie kiti paskirti eurokomisarai nebuvo patvirtinti Europos Parlamente.

Ispanijos išduotas Europos arešto orderis C. Ponsati yra dalis Madrido priemonių prieš tai, ką jis vadina katalonų separatistų politikų kurstymu maištauti Katalonijai 2017 metais nesėkmingai bandant atsiskirti nuo Ispanijos.

C. Ponsati yra tarp penkių Katalonijos pareigūnų, pabėgusių į Belgiją, kai Ispanija atleido Katalonijos vyriausybę ir įvedė tiesioginį valdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių