Quantcast

ES kaltina Rusiją naudojant dujų eksportą kaip geopolitinį ginklą prieš Moldovą

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ši savo gamtinių dujų eksportą naudoja kaip „geopolitinį ginklą“ ginče su Moldova, ir pažadėjo tolesnę Bendrijos paramą provakarietiškai Kišiniovo vyriausybei, turinčią padėti atlaikyti susiklosčiusią energijos krizę.

Rusijos valstybinei milžinei „Gazprom“ smarkiai padidinus dujų kainas neturtingai Moldovai, šalis buvo priversta paskelbti ekstremaliąją padėtį.

„Matome „Gazprom“ mėginimus daryti politinį spaudimą mainais į žemesnes dujų kainas“, – po susitikimo Briuselyje su Moldovos premjere Natalia Gavrilita (Natalija Gavrilice) sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Dujos yra plataus vartojimo prekė, kuri yra perkama ir parduodama, parduodama ir perkama, bet negali būti naudojama kaip geopolitinis ginklas“, – kalbėjo jis.

Kremlius teigė, kad ginčas su Kišiniovu yra „absoliučiai komercinis“, nors nuogąstaujama, kad Maskva, spausdama energijos išteklių eksporto svertą, gali mėginti susigrąžinti Moldovą į savo įtakos sferą, N. Gavrilita po liepą įvykusių rinkimų pažadėjus plėtoti glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga.

Krizė Moldovoje vystosi visame pasaulyje smarkiai pabrangus energijos ištekliams. Išaugusios kainos taip pat kelia rimtų problemų ES.

Tačiau J. Borrellis tvirtino, kad „kainų padidėjimas ne vien Europoje, bet ir visame pasaulyje bendra prasme nėra ginklų tiekimo pavertimo ginklu pasekmė, bet Moldovoje yra būtent taip“.

Briuselis trečiadienį pasiūlė Moldovai 60 mln. eurų pagalbą energijos krizei įveikti.

J. Borrellis šį pasiūlymą vadina „pirmuoju žingsniu“ ir teigia, kad pinigai bus skirti padėti pažeidžiamiausiems Moldovos gyventojams, o ne byrės „į „Gazprom“ kišenę“.

ES diplomatijos vadovas žadėjo pagalbą „ištekliais ir žiniomis“, kad Moldova galėtų padidinti savo energetikos veiksmingumą ir diversifikuoti išteklių tiekimą, mažinant priklausomybę nuo Rusijos.

N. Gavrilita sveikino finansinę pagalbą, bet aiškino, kad jos provakarietiška administracija „norėtų daugiau techninės pagalbos, žinių ir politinės paramos“.

Moldova iš Rusijos gauna per promaskvietišką separatistinį Padniestrės regioną, taip pat per Ukrainą.

Kišiniovas šią savaitė pasirašė su Lenkija sutartį dėl bandomojo dujų tiekimo. Vyriausybė šį žingsnį sveikino kaip „pirmąjį dujų įsigijimą iš alternatyvaus šaltinio per Moldovos istoriją“.

Moldovos dujų pirkimo sutartis su „Gazprom“ baigėsi rugsėjo pabaigoje. Spalį buvo sudarytas naujas susitarimas, bet Moldovos vyriausybė skundėsi, kad Maskva tiekia šaliai daug mažiau dujų nei įprasta.

Moldovos pareigūnai šiuo metu Sankt Peterburge mėgina susitarti su „Gazprom“ dėl naujų tiekimo sąlygų.

N. Gavrilita žurnalistams sakė, kad per tas derybas buvo pasiekta tam tikros pažangos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> pypenas

> pypenas portretas
Kai tau atėjas ivanas su fufaike pasakys "tu pypenai man nepatinki, nes tu lietuvis (moldavas, estas, latvis ir t.t.) ir nuo rytojaus aš tau dujas parduosiu trigubai brangiau". Ką ty pypalėne darysi? Nepirksi ir šalsi? Dujų vamzdyno ir terminalų infrastruktūra labai brangi ir nepasustato per diena, o jei alternatyvų neturi? Vienu žodžiu durnas tu ir trumparegis ir tikras pypelėnas.

pypenas

pypenas portretas
Jeigu rusiškos dujos yra GEOPOLITINIS GINKLAS,tai Moldova,ir kitos šalys tegul atsisako to ginklo ir tom kalbom bus pastatytas T A Š K A S..................??????????????????????????/

Senukas

Senukas portretas
Ar tiesa raše kad ES neturi savu energijos zaliavu išskyrus Lenkijos anglis???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių