Quantcast

ES „itin sunerimusi“ dėl migrantų išstūmimo, ragina imtis tyrimų

Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson) ketvirtadienį pareiškė esanti „itin sunerimusi“ dėl pranešimų apie neteisėto migrantų išstūmimo, kartais – smurtinėmis priemonėmis, atvejus Europos Sąjungos pasienyje, ypač Graikijoje ir Kroatijoje, ir paragino imtis dėl to tyrimų.

„Kai kurie iš šių pranešimų yra pribloškiantys; esu labai susirūpinusi, – sakė Y. Johansson. – Būtina tai ištirti.“

Y. Johansson, ketvirtadienį vakare susitiksianti su Graikijos migracijos ministru Nočiu Mitaračiu (Notis Mitarachi) ir Kroatijos vidaus reikalų ministru Davoru Božinovičiumi, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl „įrodymų apie piktnaudžiavimą ES lėšomis“, suteiktomis narėms apsaugoti savo sienas.

D. Božinovičius ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalies policija tiria pranešimus apie migrantų išstūmimą, televizijai RTL parodžius vaizdo įrašus, kaip pranešama, nufilmuotus birželį netoli sienos su Bosnija.

Tuose įrašuose matyti, kaip balaklavas užsidėję vyrai muša migrantus lazdomis ir stumia juos atgal į Bosniją.

Prie filmavimo prisidėję korespondentai iš septynių šalių teigia atskleidę „sistemą“, esą vadovaujamą policijos „specialiųjų padalinių“, slepiančių savo tapatybę.

Tyrime taip pat dalyvavo reporterių iš Vokietijos visuomeninio transliuotojo ARD, prancūzų laikraščio „Liberation“, kroatų ir serbų žiniasklaidos, olandų tyrimų platformos „Lighthouse Reports“.

„Šiandien vietoje dirba ekspertų grupė, nustatanti, kas ir kur įvyko, kas prie to prisidėjo“, – žurnalistams sakė D. Božinovičius.

„Paskui apsispręsime dėl tolesnių veiksmų“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad „Kroatijos policijoje nėra vietos smurtui“.

Europos Sąjungai priklausanti Kroatija yra dalis vadinamojo Balkanų maršruto. Juo migrantai, bėgantys nuo karo ir skurdo Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje, keliauja į Vakarų Europą. Į Kroatiją jie atvyksta daugiausia iš Bosnijos.

Žmogaus teisių grupės ir nepriklausoma žiniasklaida reguliariai kaltina Zagrebą dėl policijos smurto prieš migrantus.

2020 metais žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ apkaltino ES žiūrint pro pirštus į tokią politiką.

Žmogaus teisių kontrolieriai citavo Bosnijos gydytojų ir kai kurių migrantų pareiškimus, kad bandžiusieji kirsti sieną buvo mušami metaliniais strypais, lazdomis ir pistoletais, o paskui siunčiami atgal į Bosniją.

Zagrebas kategoriškai atmeta tokius kaltinimus. Kaip ketvirtadienį pareiškė VRM vadovas D. Božinovičius, Kroatija tesaugo save ir bloką nuo neteisėtos migracijos.

Kiti vaizdo įrašai ir liudininkų parodymai atkreipia dėmesį į Graikiją. Teigiama, kad šalies specialieji pakrančių apsaugos padaliniai Egėjo jūroje sulaiko migrantų laivus ir palieka atvykėlius dreifuoti ant oranžinių plaustų, kartais gaminamų už ES pinigus.

„Amnesty International“ pavadino „nerimą keliančiais“ įtarimus, kad Briuselis „ir toliau pro pirštus žiūri į šiurkščius ES teisės pažeidimus ir netgi toliau finansuoja policijos ir pasienio operacijas kai kuriose iš šių šalių“.

 


Šiame straipsnyje: ESmigrantaiYlva Johansson

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal mes visi atidarom sienas lai pabegeliai bega i briuseli,tai tada pamatytumem ka ta ponia tada uzkukuoti,kai ja visi saugojam o jinai cia mums priekaistus reze,nieko sau,tegu pabegeliai apsigyvena briuselyje,o tada jinai gal prades mastyti ,

nebus

nebus portretas
priežasties nebus pasekmės

kas

kas  portretas
jiems moka, jei rytiniai čiulptuvai tai reiškia toli nušliaužė. Klausimas ar nejaučia nerimo, kad ES piliečių sąskaita dėl nelegalų invazijos patiriamas didelis finansinis nuostolis nelegalų išlaikymui? tokiu atvejus visus iki vieno sunerimusius susodinti kartu su nelegalias į viena transportą ir gražinti iš kur atvažiavo, kad sunerimę išmokytų juos (nelegalus) gyventi savo žemėje, nes ši invazija tai yra užkariavimas iškarto su reikalavimais juos, nelegalus išlaikyti. Todėl sunerimę važiuojate skubos tvarka tirti priežastis ir jas naikinti ten kur yra tikroji priežastis, o ne mulkinti kitus savo nerimu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių